Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Od vrtića do fakulteta – zašto je dobro obrazovati se u Novom Sadu

Grad Novi Sad, prepoznat kao epicentar obrazovanja i kulture u Srbiji, ističe se svojim predanim radom na unapređenju obrazovnog sistema i pružanju podrške mladim generacijama. Kroz raznovrsne programe i subvencije, Novi Sad postavlja standarde visokog obrazovanja i uspešno gradi reputaciju kao grad sa jednim od najkvalitetnijih školskih sistema u zemlji.
Foto: Gradske info

Jedna od ključnih inicijativa koja zaslužuje posebno priznanje je besplatno pohađanje vrtića za sve mališane u Novom Sadu. Ovaj potez ne samo da olakšava finansijski teret roditeljima, već jasno demonstrira posvećenost Grada stvaranju jednakih prilika za sve njegove građane.

Nadalje, privatni vrtići dobijaju značajne subvencije, čime se dodatno smanjuju troškovi roditeljima.

Važno je pomenuti da je Novi Sad ponovno obezbedio besplatne udžbenike za sve đake prvake. Ova tradicionalna mera olakšava roditeljima troškove početka školske godine i omogućava im da se više posvete drugim aspektima obrazovanja svoje dece.

Posebno je značajno da ova mera omogućava uštedu na udžbenicima, oslobađajući porodice troškova koji bi inače bili znatni. Grad takođe nagrađuje najbolje učenike i studente, što im pruža dodatnu motivaciju da postignu izvanredne rezultate u svojim obrazovnim poduhvatima.
Foto: Freepik

U ovoj godini, Grad Novi Sad je za obrazovanje izdvojio impozantnih 6,82 milijardi dinara. Ova ozbiljna finansijska podrška uključuje i jednokratnu pomoć za najuspešnije učenike i studente iz izbegličkih i raseljenih porodica.

Pored toga, svake godine se održava svečana dodela Vidovdanskih nagrada, kojom se ističu dostignuća đaka osnovnih i srednjih škola.

Grad Novi Sad takođe sprovodi razne inicijative, kao što je dodela bicikala najboljim učenicima, dodatno podstičući mlade da se izdvajaju i daju svoj maksimum u školi.

Statistika jasno pokazuje da se ova investicija u obrazovanje isplati.

Takođe, Novi Sad sa ponosom ističe da je jedno od najvećih obrazovnih središta u Centralnoj Evropi, sa znatnim procentom stanovništva sa fakultetskim obrazovanjem u poređenju sa celokupnom populacijom Srbije.
Foto: Gradske info

Grad pruža podršku i studentima kroz subvencije za smeštaj u studentskim domovima. Novosadski studenti takođe imaju privilegiju uživanja u kompletnim obrocima u studentskim menzama po izuzetno povoljnim cenama. Cena ručka u menzi iznosi oko 70 dinara.

Sve ove mere jasno ukazuju na posvećenost Grada Novog Sada u pružanju podrške obrazovanju i stvaranju uslova za uspešnu budućnost mladih generacija.

Novi Sad može biti ponosan na činjenicu da zaista čini značajan korak u podizanju kvaliteta obrazovanja i razvoju budućih lidera te nastavlja da gradi svetlu budućnost svojih stanovnika, ističući obrazovanje kao osnovu za postizanje uspeha u svim sferama života.

Novosadski univerzitet sve bolje rangiran na listama najboljih svetskih univerziteta

Preuzmite android aplikaciju.