Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Новосадски универзитет све боље рангиран на листама најбољих светских универзитета

На универзитету у Новом Саду студира укупно 48.874 студената на свим нивоима студија, на 14 факултета који се налазе у саставу Универзитета у Новом Саду.
листама
Фото: Градске инфо

На Универзитету у Новом Саду реализује се преко 350 акредитованих програма и броји преко 5.000 запослених. У протеклих неколико година отворено је више од 140 “start-up“ и “spin-off“ компанија из области информационо-комуникационих технологија. У академској 2022/23. години више од 7.000 бруцоша је одлучило да упише неки од факултета на нашем универзитету.

Битно је поменути и да се у најновијој бази, 2% најцитиранијих научника у свету, коју је у новембру 2022. године објавио Универзитет Стенфорд (Stanford University) из Сједињених Америчких Држава, налази 13 истраживача са нашег Универзитета.

Студенти и професори са нашег универзитета постижу значајне резултате како у земљи, тако и у иностранству.

Само у школској 2021/2022. години на факулетима у саставу Универзитета у Новом Саду 4.183 студента је завршило основне и интегрисане студије. У истом периоду, универзитет је постао богатији за 205 доктора наука.

Рангирање универзитета последњих деценија заузима важно место у процесу евалуације научног и наставног рада. Међу најважнијим светским (глобалним) ранг листама универзитета су Шангајска листа, Лајден листа, Вебометрикс, Глобал 2000 и друге. За сваку од њих је развијен низ индикатора на основу којих се процењује научни и наставни допринос, као и утицај који научне публикације истраживача одређеног универзитета имају на развој науке у савременом друштву.

Према доступним подацима, у свету има преко 26.000 универзитета који учествују у рангирању, а процењује се да их укупно има више од 40.000.

Шангајска листа

Универзитет у Новом Саду на последњој Шангајској листи најбољих светских универзитета, која се објављује једном годишње у месецу августу, заузима позицију између 901. и 1.000 места.

Универзитет се налази и између 201-300 места из области науке о храни и технологији хране. Такође, новосадски универзитет се налази између 201-300 места из области угоститељства и менаџмента у туризму.

Иако је Шангајска листа неформална, ствар престижа је бити на њој јер обухвата мање од четири одсто светских универзитета. Листу објављује Универзитет Шангај Ђао Тонг (Shanghai Jiao Tong) у НР Кини. Ова листа се сматра за најпрестижнију листу када се посматрају светски универзитети.

Вебометрикс листа
Универзитет у Новом Саду остварио је значајан напредак од чак 107 места на најновијој Вебометриксовој ранг-листи најбољих светских Универзитета за 2023. годину.

Како се наводи у најновијем Вебометриксовом извештају, који је објављен на сајту ове образовне институције, Универзитет у Новом Саду је задржао другу позицију на листи најбољих високошколских установа у нашој земљи.

За разлику од прошле године и листе која је објављена у јулу месецу,  када је заузимао 1.009 место, новосадски универзитет се на најновијој листи налази на 912. месту најбољих светских универзитета.

Ако посматрамо најбоље Универзитете Европе, наш Универзитет је у овој академској години заузео високо 362 место.

Вебометрикс је светски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија која ради при Шпанском националном истраживачком савету из Мадрида. На овој листи рангирано је преко 31.000 универзитета из целог света.

Центар за рангирање универзитета „Глобал 2.000“

Универзитет у Новом Саду заузима 1114. место од 2.000 најбоље рангираних светских Универзитета „Глобал 2.000”, које је објавио Центар за рангирање универзитета (CWUR) за 2023 годину.

Наш Универзитет је рангиран међу 2.000 најбољих светских Универзитета од укупно 19.788 универзитета који су обухваћени овом листом.

Центар за светско рангирање универзитета је глобална консултантска организација која владама и универзитетима пружа савете о политици, стратешке увиде и саветодавне услуге ради побољшања образовних и истраживачких резултата.

Центар од 2012. године објављује једину академску ранг-листу глобалних универзитета која процењује квалитет образовања, запошљавање бивших студената, квалитет факултета и истраживачки учинак, без ослањања на анкете и достављене податке с универзитета. Рангирање је почело као пројекат у Саудијској Арабији ради рангирања 100 најбољих светских универзитета, а 2019. године је проширено на листу 2.000 најбољих од готово 20.000 универзитета широм света, што га чини највећом универзитетском скалом на планети.

Лајден листа

Универзитет у Новом Саду заузима 683. место на последњој објављеној листи најбољих светских универзитета коју је објавио универзитет у Лајдену. На овој листи налази се укупно 1.411 најбољих светских универзитета који су у периоду од 2018. до 2021. године имали више од 800 публикација.

Сврставање универзитета међу најбоље у свету на Лајден листи је питање престижа, јер се рангирање врши на основу ригорозних, егзактних и сложених критеријума који сведоче о квалитету институције. Листу најбољих универзитета објављује универзитет Лајден из Холандије.

Univerzitet u Novom Sadu bogatiji za 24 doktora nauka

Преузмите андроид апликацију.