Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када да користите маслиново, а када сунцокретово? – Нутриционисти саветују која су најздравија уља за припрему хране

Уз толико различитих уља за кување која се налазе у проданицама, одабир правог уља за свакодневно кување може да буде мало компликовано.
Фото: Pexels/Pixabay

Тачка кључања један је од најважнијих карактеристика које треба да узмете у обзир при одабиру уља за кување. Дефинише се као температура на којој уље престаје да светлуца и почиње да се распада, губећи свој интегритет.

Ево која уља препоручују нутриционисти.

Маслиново уље

У регијама где је маслиново уље честа намирница, људи живе дуже. Једна студија је открила да су људи који су конзумирали више од пола кашике маслиновог уља дневно имали мањи ризик од смртности у поређењу с онима који нису. А може користити и вашем мозгу – особе које су конзумирале пола кашике маслиновог уља дневно имале су 28 одсто мањи ризик од смрти од деменције.

Натриционисти тврде да је маслиново уље најбоље за преливе за салату и печење. Тачка кључања екстра девичанског маслиновог уља је 163 – 190 Целзијусових степени, а рафинисано 240 Целзијусових степени.

Уље авокада

Уље авокада има једну од највиших нивоа здравих једноструко незасићених масти од свих уља, а има и низак удео полинезасићених масти. Ове комбинације масти чине уље авокада веома добрим избором за здравље срца.

Нутриционисти препоручају уље авокада за пржење и печење – од меса и поврћа до посластица. Тачка кључања екстра девичанског уља авокада је 190 Целзијусових степени, а рафинисаног 270.

Сунцокретово уље

Лагано уље које има леп путераст укус, али права продајна предност је то што сунцокретово уље има висок удео незасићених масноћа и низак удео засићених масноћа које штете срцу, а такође садржи и мало витамина Е и К.

Нутриционисти кажу да је сунцокретово уље најбоље за пржење, динстање, роштиљање, а тачка кључања је 230 Целзијусових степени.

Сусамово уље

Сусамово уље може се загревати и има врло неутралан укус, а такође садржи антиоксидансе и има више корисних незасићених масти од штетних засићених масти.

Нутрициности саветују да је најбоље за динстање и печење. Тачка кључања рафинисаног сусамовог уља је 210 степени, а за нерафинисану верзију 177 степени.

Уље од кикирикија

Уље идеално за кување на високој температури, уље од кикирикија, производи се од семенки биљке кикирикија. Већина је рафинисана, што је уобичајена врста уља од кикирикија. Повољно је и има неутралан укус, што га чини свестраном опцијом за многа јела.

Нутриционисти тврде да је уље од кикирика најбоље за припреме хране на високој температури, али и за динстање. Тачка кључања је 232 степени.

Уље чиа семенки

Уље од чиа семенки је препуно омега-3 масних киселина познатих као алфа-линоленска киселина, која се користи за стварање других облика омега-3, посебно ЕПА и ДХА који се налазе у масној риби попут лососа.

Уље чиа семенки има високу тачку кључања, 205 степени, и неутралан укус те се може користити за лагано динстање и као додатак тестенинама и салатама.

Канола уље

Уље каноле познато је као опција која је здрава за срце због ниског удела засићених масти, око 7%. Заправо, велике здравствене организације препоручују коришћење тог уља. Додуше, уље каноле се обично доста прерађује, па је тражење хладно цеђеног и квалитетног бренда кључно ако желите искористити све његове здравствене предности.

Уље каноле је најбоље за динстање, пржење и печење, а тачка кључања му је 205 степени.

Šta se desi u vašem organizmu ako pojedete kašiku meda pred spavanje?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке