Početna > Novi Sad

Novi Sad Fudbal

Godinu dana nove uprave Vojvodine: Dug je prepolovljen, renovira se stadion, a titula se napada za dve godine

U junu prošle godine Dragoljub Zbiljić je došao na čelo FK Vojvodine, a sa njim nova uprava i novi trener. Javnost je u periodu pre toga bila nezadovoljna stanjem u klubu, rezultatima i Novosađani su želeli da se „stara dama“ ponovo nađe na stazama „stare slave“.
Foto: Gradske info

Zbiljić je pokazao da poznaje te steze, sa odbojkaškim klubom Vojvodine, koji je za vreme njegovog mandata bio neprikosnoven u Srbiji. Vreme je došlo za nešto veći izazov – da svoje znanje prenese u odbor FK Vojvodina.

Kada su došli, novi trener Milan Rastavac i novi sportski direktor Marko Jovanović obećali su javnosti da će Vojvodina igrati atraktivan fudbal i da se neće „sklanjati“ pred nijednom ekipom. Zbiljić je otišao korak dalje i obećao titulu šampiona Srbije u narednih 5 godina. Međutim, zajednički cilj u prvoj sezoni je bio plasman u evropsko takmičenje.

Od tada, u klubu se izmenilo tri trenera i još više igrača. Vojvodina je izbačena u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a u novoj sezoni su na sedam utakmica, uspeli da osvoje svega osam bodova.

Međutim, Zbiljić je u današnjem obraćanju medijima istakao da se u ovih godinu dana radilo pre svega na stabilizaciji finansija, što je upravi „stare dame“ i pošlo od ruke.
Foto: FK Vojvodina

„Važno je da kažemo da smo od maja prošle godine uložili mnogo i usput stabilizovali klub. Obezbeđen je novi autobus, potom teren sa veštačkom travom, a sad je u planu da se sredi i teren broj jedan sa prirodnom travom“ – počeo je Zbiljić i dodao:

„Kada sam došao u klub 1. juna 2022, klub je bio negativan sa milijardu i 300 miliona, bez obezbeđenih sredstava za prošlu godinu, što je iznosilo negde oko 800 miliona. Mi se bavimo uređenjem kluba, jako mi je važno da znate da je klub u ovom trenutku, na današnji dan u plusu 280 miliona dinara. Kada projektujemo sve troškove, na kraju godine bi trebalo da budemo oko 300 miliona u plusu u 2023, uz sva ulaganja u infrastrukturu i pojačanja vrednosti kapitala. Ukupan gubitak koji očekujemo na kraju ove godine procenjujemo na oko 600 miliona i nama treba još jedna ovakva godina. Transferi, finansijska stabilizacija da bismo bili na nuli kako bismo podigli budžet za tim sa 6,5 miliona evra, do osam ili 10, 12 u sezoni 2025/26, tada ćemo probati da napadnemo titulu.“

Velika bura digla se među Vojvodinašima kada je u julu ove godine Uroš Kabić iz Vojvodine pojačao Zvezdu. Međutim opšte nezadovoljstvo se osetilo tek nakon odlaska najboljeg Vošinog igrača iz prethodne sezone, Nikole Čumića.
Foto: FK Vojvodina

„Ako neko misli da je lako biti prvi čovek Vojvodine, onda se vara. Ja ovde više stvari ovde ne dam nego što dozvoljavam, više otpuštam nego što primam, više prodajem igrače nego što dovodim, ali šta radim, pa radim konsolidaciju.  Iznos transfera u ovom prelaznom roku FK Vojvodina je 5,68 miliona evra, a ono što je još važnije, zadržali smo procente od narednih prodaja igrača. Svaki koji je otišao, ostajemo vlasnici ugovora od 10-12, 15 ili čak 20% kao što je slučaj kod Čumića, a svi ti igrači su mladi i tek treba da se afirmišu – istakao je prvi čovek Vojvodine.

„Od kako sam ja u klubu, Kabića nisu videli treneri u startnih 11. Jedan, koji je bio tu kada su trajali pregovori, nije ga video ni u 20 igrača Vojvodine. Njegova neto plata je bila veća od 90 odsto igrača. Transfer je trebalo da bude u LASK, povukli su ponudu, nešto ranije i Bolonja. Došla je ponuda od Crvene zvezde i to dobra, jedino kod naših navijača je budio otpor ime kluba. Ali, ako ga trener ne vidi u svojim planovima, a igrač je skup, dobije dobru ponudu, onda je prodaja logičan izbor. Igrač, njegov otac i agent su izrazili želju da se transfer desi.“

U stabilizaciju finansija, spada i balansiranje budžeta za raznovrsne potrebe kluba. Jedna od tih potreba je i stadion po UEFA standardima, kako bi Voša mogla da zaigra u Evropi. Iako je početak renoviranja Karađorđa bilo predviđeno za oktobar, radovi će početi nakon zimske pauze, a Zbiljić najavljuje da će se stogodišnjica Karađorđa slaviti na stadionu po UEFA standardima.

,,Intenzivno se vode razgovori između FS Srbije, Grada Novog Sada i FK Vojvodina i iz admistrativnih razloga pomera se početak radova na rekonstrukciji „Karađorđa“, te ćemo mi do kraja ove polusezone igrati na našem stadionu.

Radovi su bili planirani od 1. oktobra, a do tada će tek biti raspisani tenderi za izvođača radova, tako da sama procedura traje mesec, mesec i po dana, nakon toga sledi potpis ugovora najverovatnije u decembru. Od januara ćemo da vidimo šta će biti, ali nećemo da preciziramo datume. Ono što sigurno znamo jeste da imamo 150 miliona dinara obezbeđeno od Grada Novog Sada i 150 od FS Srbije.

Dobićemo hibridni teren i sve što je potrebno za njegovo održavanje i zaista se zahvaljujem Gradu Novom Sadu i FS Srbije. Važno je istaći da rekonstrukcija van terena, na stadionu, koštaju 540 miliona, nedostaje nam oko 390 miliona i treba da vidimo sa Vladom Srbije i Gradom koliko novca može da bude izdvojeno, te da li treba da smanjimo projekat na nivo onog što može da nam bude obezbeđeno. Stadion je gradski, dakle, očekujemo da se to sredi. Ako bismo obezbedili sva sredstva, to bi bilo fenomenalno, da stogodišnjicu „Karađorđa“ proslavimo sa UEFA 4 standardom. Plan je da za tih 540 miliona dobijemo sve što nam treba – klupski muzej, novu prostoriju za medije i sve što UEFA zahteva za taj UEFA 4 standard“ – rekao je Zbiljić.

Nakon pomenutih tema, na red dolazi i poslednja tačka dnevnog reda, ona koja najviše zanima navijače – rezultati.
Foto: FK Vojvodina

Nema sumnje da su i Zbiljić i svi u klubu očekivali bolje rezultate na terenu u ovih godinu dana. U Milana Rastavca su polagane velike nade, čak i vošine legende i stručnjaci širom Srbije, videli su Rastavca kao sposobnog trenera da vrati Vošu među top 3 tima u Srbiji. Ipak 49-godišnji stručnjak to nije uspeo, a nakon njega ni Batak.

Sada je Ranko Popović na klupi „stare dame“ a rezultati su ispod svakih očekivanja. Naravno ne treba kriviti Popovića, koji je došao kada je klub u teškoj situaciji, u padu forme i sa brojnim problemima sa povredama. Međutim, stvari moraju pod hitno da krenu na bolje, inače će se sve više dovoditi u pitanje rad uprave.

Foto: FK Vojvodina
Kada je dolazio Zbiljić je najavio da će se Voša boriti za titulu u Super ligi Srbije, za sada su Novosađani od toga „svemirski daleko“. Ipak predsednik Vojvodine je čovek od reči, a „juriš“ na titulu najavljuje u sezoni 2025/26.

„Dobijam veliki broj poruka od navijača. Kada sam došao u klub 1. juna 2022, klub je bio negativan sa milijardu i 300 miliona, bez obezbeđenih sredstava za prošlu godinu, što je iznosilo negde oko 800 miliona. Ja sam izjavio da ćemo mi u ovom mandatu da uradimo sve što je do nas, da u našoj poslednjoj godinu 2025/26 napadnemo titulu u Srbiji. Ne razumem javnost ni navijače, koji mi pišu što najavljujem titulu, a igramo sve lošije.

Crvena zvezda, Partizan, Čukarički, TSC rade svoje, ne možemo da obećamo ništa, ali mogu da kažem da nam budžet od 12 miliona evra omogućuje da napravimo tim dostojan borbe za trofeje. Zato mi je vrlo bitno da me javnost razume i da kada pričamo od toj sezoni 2025/26 precizno znamo u kom pravcu idemo“ – zaključio je Zbiljić.


Da li će sa stibilizacijom finansija Vojvodine doći i uspeh? Može li sadašnji sastav da okrene sezonu? Koliko će javnost imati strpljenja da sačeka rezultat? To su sve pitanja koja se postavljaju pred „staru damu“, a odgovori kreću već sa utakmicom protiv Javora.

Čumić sedmi najveći transfer u istoriji Vojvodine, ko je na prvih šest pozicija?

 

Preuzmite android aplikaciju.