Početna > Svet
Putovanja Svet

Zima u tropima

Jesen se zahuktava, a ni zima nije daleko, te je pravi momenat da razmislimo o potencijalnim destinacijama za beg iz zavejane Evrope u tropske krajeve.

Dobre vesti su da su egzotične destinacije sve pristupačnije, opcije smeštaja ne uključuju samo luksuzne hotele, a ni letovi nisu preskupi kao nekad. Treba imati u vidu da i egzotika ima različita lica, te pre organizacije putovanja znati šta koja od ovih dalekih destinacija nudi. Jer, iako ih često strpamo u isti koš “egzotičnih ostrva” svaka od ovih lokacija je posebna na svoj način. Danas sa vama delimo one najpoznatije.

Sejšeli
Foto: Unsplash/Christian Cacciamani

Sejšele čine 115 ostrva i atola i nalaze se severoistočno od Madagaskara u zapadnom Indijskom okeanu. Imaju brdoviti reljef s nekoliko visokih planina, i najvišim vrhom od 905 metara koji je popularna destinacija za hajking. Vegetacija je bujna i tropska, s gustim šumama, palmama, cvetnim vrtovima i brojnim endemskim vrstama flore i faune koje se ne mogu naći nigde drugde na svetu.

Sejšeli imaju raznoliku kulturu koja je rezultat uticaja različitih etničkih grupa, uključujući kreolske, afričke, azijske i evropske uticaje. Ovo se odražava u jeziku, muzici, plesu i kulinarstvu ostrva koje uključujući azijske, afričke i evropske elemente.

Osim toga, ostrva su nadaleko poznata po svojim prelepim plažama sa belim peskom, tirkiznim vodama i bujnom vegetacijom, često visoko rangirane na listama najlepših na svetu. A kada i ako plaža dosadi, na raspolaganju su brojne aktivnosti na otvorenom, uključujući ronjenje, snorkling, planinarenje, vožnju kajakom i ribolov.

Maldivi
Foto: Unsplash/Rayyu Maldives

Maldivi su ostvrska zemlja koja se sastoji od oko 1.200 koralnih ostrva, grupisanih u 26 atola, a poznati su po plažama sa belim peskom koji gotovo da podseća na brašno i bogatom podvodnom svetu. Nalaze se jugozapadno od Šri Lanke i Indije. Za razliku od brdovitih Sejšela, Maldivi su izrazito ravni, sa vrlo ograničenom vegetacijom kojom dominiraju palme.

Najniža tačka na ostrvima, ako se izuzmu plaže je 0,8 metara, a najviša 2,4 metra što bi značilo da da biste osvojili najviši vrh Maldiva treba da se popnete celih 160 centimetara. Stanovništvo na Maldivima je pretežno muslimansko, ubedljivo dominantna religija je islam, te se ne može reći da je ostrvo kulturološki raznovrsno.

Zanzibar
Foto: Unsplash/Alessandro Russo

Poslednjih godina izuzetno popularna destinacija na našim prostorima je egzitični Zanzibar, smešten uz obalu Tanzanije. Jedan od bisera Indijskog okeana, očarava svojim plažama, ali i kulturološkom raznovrsnošću budući da je istorija ostrva bogata i složena, te uključuje kolonijalnizam, trgovinu začinima, migracije i uticaje različitih etničkih grupa.

Tokom trgovine začinima u 19. veku ovuda su redovni prolaznici bili Arapi, Persijanci, Indijci i Evropljani, a svaka od ovih grupa ostavila je svoj pečat na ostrvu, uključujući kulturu, religiju, jezike. Zanzibar je danas poznat najpre po svojim belim plažama sa kokosovim palmama koje se protežu uz obalu i oblikuju savršenu sliku rajskog odmora. Osim leškarenja na plaži interesantno je prošetati i uskim ulicama Stone town-a, ali i isprobati brojne aktivnosti koje se nude na ostrvu – od snorklinga do posete začinskim plantažama ili školama.

Jukatan
Foto: Unsplash/Jorge Fernandez Salas

Ako se ipak odlučimo za zapad umesto istok, osim brojnih ostrva Kariba tu je i Jukatan, meksičko poluostrvo poznato po prelepim plažama, jedinstvenim pećinama sa kristalno čistim podzemnim rekama i arhološkim nalazištima od kojih zastaje dah, kao što je UNESCO baština Čičen Ica sa svojom prepoznatljivom piramidom.

Jukatan jeste najturističkija regija Meksika, njegov najpoznatiji grad Kankun gotovo da je izgrađen namenski kako bi ugostio Amerikance i Kanađane u potrazi za sunčanom destinacijom kad na severu zahladi, ali i pored toga ovo jedinstveno poluostrvo vredi obići. Osim već pomenutih prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti još jedan plus za Meksiko je i fenomenalna hrana kakve retko gde ima.

Autor teksta: N. K.

Najromantičniji gradovi Evrope

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake