Почетна > Србија
Србија

У Зрењанину одржна манифестација „Европско село“

Заменик секретара за регионални развој, међурегоналну сарадњу и локалну самоуправу, Радивој Парошки присуствовао је данас у Зрењанину отварању традиционалне манифестације „Европско село“ која већ девету годину окупља ђаке и наставнике готово свих школа из Зрењанина и околних општина а у циљу бољег упознавања земаља чланица Европске уније, њихових специфичности, традиције и културе њихових народа.
Фото: АПВ

Догађају су присуствовали представници бројних амбасада земаља Евроспке уније, Градске управе, те институција АП Војводине и Владе Републике Србије.

Обраћајући се присутнима Парошки је истакао да ова манифестација афирмише нашу позицију кандидата за чланство кроз европске интеграције и фондове Европске уније, што директно утиче на регионални развој, међурегионалну сардњу и прекограничне пројекте а тиме и на укупан економски развој и повећање животног стандарда грађана.

“Сви у овом процесу смо на истом путу, са истим задатком а то је јачање наших капацитета од локалног до региналног нивоа кроз повлачење средстава из доступних фондова Европске уније и оснаживање међурегионалне сарадње”, поручио је Парошки и нагласио да је Секретаријат ове године по први пут успоставио меру подршке за манифестације које имају шири друштвени и међурегионални значај.

Градоначелник Града Зрењанина Симо Салапура, истакао је да Зрењанин, са преко 20 националности и четири језика која су у употреби, представља слику вредности које овај град негује, а ова традиционална манифестација то потврђује.

Директор Фонда “Европски послови” Александар Симурдић, рекао је да је ова институција поносна што је у прилици да већ шесту годину буде подршка Граду Зрењанину у промоцији европске агенде, те да је ако се осврнемо на искуства нових држава чланица, јасно да имплементација европских интеграционих токова полази од средњег и локалног нивоа власти.

Иницијатива за покретање пројекта “Европско село” потекла је из основне школе “Младост” из Томашевца и директора те школе, Слободана Ракића. Том приликом напоменуто је да је циљ пројекта промовисање различитости народа и држава на којима је саграђена модерна Европа.

Otvoren 15. Regionalni sajam privede u Novoj Pazovi

 

Преузмите андроид апликацију.