Početna > Biznis
Biznis

Smanjenje marži trgovaca – realnost ili pusta želja?

Do kraja ove nedelje trebalo bi da bude poznat ishod pregovora Vlade Srbije sa trgovcima i proizvođačima o smanjenju cena i to ne samo osnovnih životnih namirnica.
Foto: Unsplash/Unsplash+

Prema nezvaničnim informacijama vlada je već ranije započela pregovore sa trgovinskim lancima i proizvođačima da se odreknu dela marže za artikle koji se češće kupuju.

Trgovci i proizvođači koje smo juče kontaktirali nisu želeli da komentarišu ove najave, a nisu želeli ni da potvrde da su učestvovali u pregovorima.

Jasno je da je sve poskupelo i to potrošači primećuju svakodnevno, ali pitanje visokih marži nedavno je javno postavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je upozorila da su trgovačke marže u Srbiji u poslednje četiri godine povećane za više od 36 odsto, što je takođe uticalo na inflaciju.

Inače, precizirala je da su marže povećane kod svih pet prodajnih lanaca u našoj zemlji.

Trgovci su odmah uzvratili da je rast marži niži od rasta troškova poslovanja, te da su njihove profitne stope niske.

Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo je objasnila da je prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji od oko 2,8 odsto, značajno niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje.

Kukuruz i soja u Sremu u dobrom stanju, suncokret ispod proseka

Preuzmite android aplikaciju.