Početna > Svet
Svet

Mongolija: Papa pozvao sve religije da žive u slozi i izbegavaju fundamentalizam

Papa Francisko održao je danas misu u glavnom gradu Mongolije, Ulan Batoru, pozivajući sve religije da žive u slozi i izbegavaju ideološki fundamentalizam koji podstiče nasilje.
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Papa je održao misu u Stepe areni i to je najvažniji verski događaj tokom njegove posete Mongoliji, u kojoj su većina stanovnika budisti, a ima samo 1.450 katolika.

Papa je tokom mise sebe nazvao jednim od „skromnih naslednika“ drevnih škola mudrosti i citirao Budu, koji je rekao da se „mudar raduje davanju“, napominjući da je slično govorio Isus – da je bolje „davati nego primati“.

Misi je prisustvovalo nekoliko budističkih monaha, a papa je govorio na mongolskom, engleskom i italijanskom jeziku.

„Religije su pozvane da ponude svetu harmoniju koju tehnološki napredak sam po sebi ne može dati“, rekao je papa nakon što je saslušao obraćanja predstavnika mongolskih budista, muslimana, evangelista, pravoslavaca, judaista, mormona, hinduista, šintoista, bahaista i šamana.

Papa Francisko je tokom posete Mongoliji hvalio verske slobode u toj zemlji.

U Mongoliji ima samo 1.450 katolika, većina od devet mongolskih katoličkih zajednica je u glavnom gradu, a jedna u udaljenoj oblasti ima samo oko 30 članova i crkvenih službenika.

Meksiko postavio ostatke Berlinskog zida na američko-meksičkoj granici

Preuzmite android aplikaciju.