Почетна > Свет
Свет

Мексико поставио остатке Берлинског зида на америчко-мексичкој граници

Док влада САД гради најновији део зида на америчко-мексичкој граници, Мексико је, као одговор, у близини поставио остатке Берлинског зида.
Танјуг: AP Photo/Gregory Bull

Бетонска плоча тешка три тоне постављена је између арене за бикове, светионика и граничног зида, пренео је АП.

„Нека ово буде лекција за изградњу друштва које руши зидове и гради мостове“, наведено је у натпису испод зида који се приписује градоначелници мексичког пограничног града Тихуане, Монсерат Кабаљеро.

Кабаљеро себе сматра мигрантом, пошто се преселила из града Оаксаке на југу Мексика када је имала две године са својом мајком.

Инсталација је отворена 13. августа на церемонији којој је присуствовала Кабаљеро са бившим министром иностраних послова Мексика Марселом Ебрардом, који је сада водећи председнички кандидат.

Кабаљеро (41) је удата за Иранца који је постао амерички држављанин и живи у САД.

Кабаљеро од јуна живи у војној касарни у Тихуани, а саопштила је да се ту преселила на основу претњи на које су јој пажњу скренули амерички обавештајни званичници и препоруке савезне владе Мексика.

Њен телохранитељ је неколико седмица пре тога преживео покушај убиства.

Кабаљеро је рекла да не зна ко жели да је убије, али да сумња да желе да јој се освете због тога што је запленила оружје од насилних криминалаца у Тихуани.

Делови Берлинског зида расути су широм света након што је срушен 1989. године, а колекционари су их стављали у хотеле, школе, транзитне станице и паркове.

Маркос Клајн, који прави рекламе и друге дигиталне продукције у Лос Анђелесу, послао је део Берлинског зида у Тихуану.

Амерички председник Џозеф Бајден је првог дана на функцији наредио да буде заустављена изградња зида на америчко-мексичкој граници, што је наредио његов претходник Доналд Трамп.

Бајденова администрација је, међутим, кренула даље са малим, већ уговореним пројектима, укључујући замену двослојног зида у Сан Дијегу високог 5,5 метара зидом висине 9,1 метар, који се протеже у дужини од једног километра до океана.

Ministar odbrane Nigera sastao se sa kineskim ambasadorom u toj zemlji

Преузмите андроид апликацију.