Početna > Svet
Svet

Suosnivač i komadant Vagnera Utkin sahranjen danas u Moskvi

Suosnivač i jedan od komandanata ruske paravojne formacije Vagner, Dmitrij Utkin, sahranjen je danas u blizini Moskve, nakon što je poginuo u avionskoj nesreći u kojoj je stradao i vođa grupe Jevgenij Prigožin.
Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kako prenosi Rojters, Utkin je bio vođa naoružanog Vagnerovog konvoja sa pobunjenicima koji se zaputio ka Moskvi, sa ciljem da natera vojno rukovodstvo Kremlja podnese ostavku, zbog neuspeha u ratu u Ukrajini.

Agencija dodaje da je kratkotrajna pobuna predstavljala najveći izazov za Putina otkako je došao na vlast 1999. godine, što ga je navelo da optuži njene vođe za “izdaju“ i “ubod nožem u leđa“.

Nakon što je pobuna okončana dogovorom Moskve i Vagnera, Utkin je u obraćanju borcima rekao da to “nije kraj“.

“Ovo je samo početak najvećeg posla na svetu koji će biti obavljen vrlo brzo“, i na engleskom dodao: “Dobro došli u pakao!“.

Utkin, Prigožin i Vagnerov šef logistike, Valerij Čekalov, bili su među 10 ljudi koji su poginuli kada je Prigožinov privatni avion pao severno od Moskve prošle nedelje.

Pre nego što je pomogao u osnivanju Vagnera, Utkin je služio kao oficir specijalnih snaga u vojnoj obaveštajnoj službi GRU, gde je imao čin potpukovnika.

Sa Vagnerom borio se u Siriji i Ukrajini, a 2016. je fotografisan u Kremlju sa Putinom.

Lukašenko: Zahtevi Poljske i Baltika za odlazak Vagnera nerazumni i glupi

Preuzmite android aplikaciju.