Početna > Život i stil
Život i stil

Leti je potrebno unositi više ovih minerala

Kako bismo bili sigurni da unosimo dovoljno minerala u organizam, najvažnije je da jedemo puno tamnozelenog lisnatog povrća.
Foto: Pexels/Zis foodnatureart

Razne žitarice su takođe bogate važnim mineralima, kao što su jaja, morske alge i drugo morsko povrće, kao i bujon od kostiju. Ako ne uspete da unosite dovoljno određenih minerala kroz ishranu, možete pokušati da ih nadoknadite suplementima.

Unos dovoljno minerala je povezan sa količinom energije koju imamo, što nam pomaže da funkcionišemo i budemo aktivni, kao i zdrave kosti i pravilnu funkciju štitne žlezde.

Ako svakodnevno jedete različito sveže povrće, velika je verovatnoća da unosite dovoljne količine minerala, ali je leti potrebno jesti i više jer se minerali gube znojenjem.

Zato je dobro znati kojih pet najvažnijih minerala treba da unosite svaki dan.

Gvožđe

Telu je potrebno gvožđe za transport kiseonika kroz telo. Kada ne unosite dovoljno gvožđa, osećate se umorno i slabo, a taj osećaj može da vam pređe u naviku ako ne povećate unos ovog izuzetno važnog minerala. Uvek uzimajte gvožđe sa vitaminom C, koji poboljšava njegovu apsorpciju.

Kalcijum

Znamo da je kalcijum neophodan za jake kosti, a posebno je važan za decu. Istraživanja su pokazala da unos dovoljno kalcijuma u ​​detinjstvu pomaže da se dostigne maksimalna koštana masa do 18. godine, što smanjuje verovatnoću osteoporoze kasnije u životu. Mlečni proizvodi su bogati ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput spanaća i leblebije.

Magnezijum

Mineral neophodan za zdravlje i energiju kostiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog umora. Naprotiv, postoje dokazi da magnezijum takođe pomaže da bolje spavamo, a dovoljno sna nam omogućava da imamo dovoljno energije tokom dana. Pored toga, istraživanja su pokazala da je magnezijum povezan sa smanjenim simptomima PMS-a. Naći ćete ga u semenkama bundeve, uz koje ćete dobiti i dozu cinka, koji takođe sprečava grčeve.

Cink

Ovaj mineral ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a pomaže telu da proizvodi važan tiroidni hormon T3. 

Kalijum

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, pa je izuzetno važan za zdravlje srca, a ima i važnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema. Banane su odličan izvor kalijuma, ali nisu jedini. Zeleno povrće, slatki krompir i losos takođe sadrže više kalijuma nego banane.

Deset najvažnijih pravila dijeta koja donose rezultate

Preuzmite android aplikaciju.