Početna > Život i stil
Život i stil

Sve prednosti i mane slanine

Evo ključnih prednosti i mana slanine.
Foto: Pixabay/ WOKANDAPIX
Više proteina, ali i konzervansa

Jedna od prednosti jedenja slanine je da ovo prerađeno meso može brzo i lako da vam obezbedi proteine koji su vam potrebni u bilo kom obroku tokom dana. Za one koji konzumiraju obroke sa relativno niskim sadržajem proteina ili su na dijeti, dodavanje komadića slanine može povećati unos proteina i zasićenost tog obroka. Međutim, slanina se smatra prerađenim mesom, što znači da često sadrži aditive i konzervanse. Nažalost, mnoge od ovih supstanci su povezane sa negativnim efektima na zdravlje. Na primer, natrijum fosfat je jedan od najčešćih aditiva koji se nalazi u slanini, a dovodi se u vezu sa bržim starenjem i mogućim oštećenjem krvnih sudova. Još jedan uobičajeni sastojak koji se dodaje slanini i drugom prerađenom mesu je natrijum nitrat, koji je povezan sa rakom dojke, debelog creva i prostate.

Povećan rizik od srčanih oboljenja i problema sa krvnim pritiskom

Redovna konzumacija prerađenog crvenog mesa, uključujući slaninu, povezana je sa većim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa. Visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti u slanini može podići krvni pritisak i izazvati probleme kod osoba sa hipertenzijom.

Povećan rizik od raka i važnost masti

Slanina se smatra prerađenim mesom koje može povećati rizik od određenih vrsta raka. Takođe, slanina sadrži različite vrste masti. Iako neke masti mogu biti korisne za telo, zasićene masti i trans masti koje se nalaze u slanini mogu negativno uticati na zdravlje srca i povećati rizik od bolesti. 

Sadržaj vitamina

Slanina zapravo sadrži niz važnih vitamina. Kada konzumirate slaninu, unosite vitamine kao što su B6, B12, gvožđe, cink i selen. Ovi vitamini su neophodni za održavanje optimalnog zdravlja i funkcionisanja tela. Vitamini B6 i B12 su posebno važni za mnoge biološke procese. B-vitamini pomažu u održavanju zdrave funkcije nervnog sistema, formiranju crvenih krvnih zrnaca i metabolizmu proteina, masti i ugljenih hidrata. Takođe, ovi vitamini igraju važnu ulogu u podršci imunološkom sistemu. Gvožđe je mineral koji je važan za pravilno formiranje crvenih krvnih zrnaca, što omogućava da se kiseonik prenosi po celom telu. Cink takođe igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i neophodan je za rast i razvoj ćelija. Selen, esencijalni element u tragovima, deluje kao antioksidant, pomažući telu da se odbrani od oksidativnog stresa i štiti ćelije od oštećenja.

Uživajte umereno

Slanina nije potpuno loša za vas i može biti izvor proteina i nekih vitamina. Međutim, potrošnja treba da bude umerena. Ako imate zdravstvenih problema, važno je da prilagodite potrošnju slanine prema savetima stručnjaka.

Hrana koja nam daje energiju i zdravlje

Preuzmite android aplikaciju.