Početna > Novi Sad > Aktuelno

Aktuelno Novi Sad

Ovog petka u Novom Sadu imamo dva festivala! (petak, 25. avgust)

Ovog petka će u Novom Sadu biti sunčano i veoma toplo, od 19 do 35 stepeni. Dobro je što će biti i malo vetra pa će nam vrućina lakše pasti. Petak je, petkom nam je sve lakše i bolje.
Foto: Gradske info

Evo šta nas očekuje ovog petka u Novom Sadu:

Drugi dan festivala ulični svirači, a na festivalu mnogo dobre muzike, plesa, igrača i izvođača iz cele Evrope.

Program za petak, 25. avgust:
Od 19.00 časova Trg prote Mihaldžića

Dečija kreativna radionica

Radionica na kojoj zamišljamo stvorenja koja igraju. Uz pomoć kolaža, flomastera i nekoliko ringlica oživljavamo ih i pravimo njihove pokretne lutke od papira! Uzrast 8+

Od 19:30 časova  Trg prote Mihaldžića

Pop hor radio

Pop Hor Radio osnovan je oktobra 2016. godine. Čini ga veliki broj (trenutno 77) pevača i pevačica različitih generacija, profesija, interesovanja. Do sada su imali brojne nastupe u Novom Sadu i okolini, uključujući mini-turneje u Sloveniji decembra 2019. , juna 2022. i Ohrid 2022. Učestvovali su na svečanom otvaranju kulturne stanice Eđšeg Evropska prestonica kulture EPK 2021, pevali na manifestacijama „Novosadsko proleće“, „Noćni bazar“, „Fruškogorski maraton“, „Pikanterije“, „Noć Biologije“, „Noć istraživača“, „Novosadska kultura sećanja“, festival Vremeplov,„Nišville Jazz festival 2021“ , „Ohrid Kostoski festival“2022, Dani Dunava i Dani Grožđa Banoštor 2021, i mnogim drugim. Sa ponosom ističu da su organizovali i učestvovali u velikom broju humanitarnih akcija, od kojih izdvajaju manifestacije tokom kojih je sakupljen novac za pomoć u radu organizacija „Živeti uspravno“ i „Srce“ i mnoge koncerte za ljude kojima je pomoć bila neophodna.

Od 19:30 časova  Štrosmajerova

Dejanie (SEVERNA MAKEDONIJA)

Dejanie nam dolazi iz Bitole (Severna Makedonija). Muzikom se bavi 13 godina, 4 godine kao ulični izvođač, putujući po Evropi.

Od 19:30 časova Beogradska ulica

El Loron  (ŠPANIJA – NEMAČKA)

Lorenco Mena (El Loren) je perkusionista, di-džej i kompozitor rođen u Madridu. Karijeru je započeo kao bubnjar za više bendova u madridskom underground krugu. El Loren je rođen kao projekat na ulicama centra Madrida 2011.

Od 19:30 časove Beogradska kapija

LA LA

La La je kikindski bend koji su 2015. godine osnovali muzičari Vladimir Vukša – bas i Aleksandar Lipovan – gitara sa idejom da publici predstave presek džez muzike kroz živu muziku uz osvrt na najveće džez kompozicije.

Od 20:00 časova Krug

The white feathers

The white feathers  – Nikola Dimitrijević je kantautor iz Novog Sada čiji je autorski rad inspirisan Amerikana muzikom.

Od 20:00 časova Gradić bioskop

DOMAĆA I REGIONALNA SELEKCIJA FILMOVA SA FILMSKOG FRONTA

Selekciju filmova koji će biti prikazani na Gradić festu čine kratkometražni autorski filmovi: „9-5“ rediteljke Maše Šarović (2022, Srbija, trajanje – 21 minut), „Perike“ rediteljke Angele Dimeski (2021, Severna Makedonija, trajanje – 14 minuta), „Koraci“ reditelja Vuka Rađena (2022, Bosna i Hercegovina, trajanje – 17 minuta), „Nije zima za komarce“ reditelja Jospia Lukića i Klare Sovagović (2022, Hrvatska, trajanje – 28 minuta), „Draga?“ reditelja Danila Pantovića i Maše Đorđević (2021, Srbija, trajanje – 4 minuta), „Carpe diem“ reditelj Filip Antonio Lizatović (2021, Hrvatska, trajanje – 13 minuta), „Pištolj i kacige“ reditelj Marko Marjanović Marinčić (2020, Srbija, trajanje – 17 minuta), „Sve te senzacije u mom trbuhu“ reditelj Marko Đeska (2020, Hrvatska, trajanje – 13 minuta), „Sve je to dobro“ rediteljka Ružica Anja Tadić (2021, Hrvatska, trajanje – 15 minuta) i „U šumi“ rediteljke Sare Grgurić (2020, Hrvatska, trajanje – 17 minuta).

Od 20:15 časova Beogradska ulica

Michele Roscica  (ITALIJA)

Michele Roscicaje muzičar i bluz pevač rođen u Napulju 1960. godine.

Od 20:30 časova Trg prote Mihaldžića

La Famiglia Mirabella  (ITALIJA)

La Famiglia Mirabella izgleda kao savremena verzija cirkusa iz prošlosti, ali njeno pravo poreklo leži u uličnom pozorištu dvadesetog veka. Energija, žongliranje, mimika, akrobacija, ples, pozorište, muzika sastavni su deo ovog jedinstvenog događaja.

Od 20:30 Štrosmajerova

NIKOLA ULEMEK

Ulemek Nikola rođen je 1989. godine. Srednju školu završava kod prof. Ljubiše Jovanovića, a master iz kalrineta stiče 2013. na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu.

Od 20:30 časova Beogradska kapija

Rusty Brass bend (ITALIJA)

Rusty Brass bend prikazuje uz eleganciju gudačkog kvarteta iz prošlosti, polke, mazurkete i drugu društvenu muziku za ples.

Od 21:00 čas Beogradska ulica

RIŠAN DORNA – ZORAN ŠANDOROV

Novosađanin Zoran Sandorov profesionalnom muzičkom solo karijerom počeo je da se bavi 1996. godine. Po preporuci Bogice Mijatovica odlazi na audiciju Kornelija Kovača za pesmu Oranica koju potom izvodi na Mesamu. Od tada počinje uspešna saradnja sa uvaženim kompozitorom iz koje proizilaze mnogi nastupi u zemlji i inostranstvu. Koncertno je aktivan od 1997. do danas.

Od 21:00 čas  Krug

Kvartet Pneuma

Kvartet Pneuma je nastao 2019. godine sa ciljem da promoviše savremenu kamernu literaturu kako domaćih tako i svetskih autora. Čine ga akademski obrazovani muzičari Dimitrije Beljanski (klavir), Nina Henig (violončelo), Stefan Milović (klarinet) i Katarina Badnjar (violina).

Od 21:15 časova Beogradska kapija

Broodmen

Broodmen je nastao kao spoj dve kreativne duše odrasle u Novom Sadu, Dragana Alimpijevića Pik-a i Zoltana Šimona.

Od 21:15 časova Gradić bioskop

OAZA

Reditelj: Ivan Ikić, zemlja: Srbija, godina 2020, trajanje: 122’

Priča o ljubavnom trouglu između dve devojke i mladića sa smetnjama u razvoju, koji, obuzeti snažnim osećanjima ljubavi i čežnje za nezavisnošću, prkose strogim pravilima okruženja u kom žive. Ova nesvakidašnja ljubavna priča je prozor u uzbudljiv svet koji ne viđamo svaki dan i pogled na divne mlade ljude od kojih društvo često nepravedno skreće pogled. Glavne uloge u filmu “OAZA” igraju talentovani mladi korisnici Doma za decu i mlade u Sremčici. Uloge vaspitača poverene su regionalnim glumačkim zvezdama Goranu Bogdanu i Maruši Majer.

Od 21:30 časova Štrosmajerova

FLAIRDRUM (NEMAČKA)

Ovaj duo dolazi iz Hamburga, a svoju muziku predstavlja koristeći flautu i Flairdrum, inovativni instrument, napravljen od običnih plastičnih flaša.

Od 21:45 časova Trg prote Mihaldžića

BUBNJARSKA SKUPINA RITMOS (HRVATSKA)

Ritmos je bubnjarska grupa iz Osijeka (Hrvatska) koja kontinuirano svira od septembra 2008. godine. Trenutno broji šest članica koje je spojila ljubav prema zapadno afričkom instrumentu zvanom đembe.

Od 22:00 časova Krug

DUO FUEGO

Duo Fuego čine Kristina Lakić violina, Aleksandar Krstić gitara.

Od 22:15 časova Štrosmajerova

DOJO

Dunja Dačić poznata pod umetničkim imenom Dojo je talentovana novosadska kantautorka čiju muziku karakteriše specifična atmosfera filmske muzike ukombinovana sa tradicionalnim pevanjem.

Od 22:15 časova Beogradska ulica

TANKMAN

I ove godine, rok muzika je sastavni deo programa ovogodišnjeg Gradić festa!

Od 22:15 časova Beogradska kapija

OXAJO

Oxajo je novi pop-rok bend iz Beograda koji je okupio talentovane muzičare već dobro poznate sceni. Jedinstven spoj popa i rokenrola koji spaja različite žanrove donosi publici nov i autentičan zvuk.

Od 22:30 časova Trg prote Mihaldžića

Rusty Brass bend (ITALIJA)

Rusty Brass bend prikazuje uz eleganciju gudačkog kvarteta iz prošlosti, polke, mazurkete i drugu društvenu muziku za ples.

Od 23:15 časova Trg prote Mihaldžića

MICHELE ROSCICA (ITALIJA)

MICHELE ROSCICA je muzičar i bluz pevač rođen u Napulju 1960. godine.

Od 23:15 časova Štrosmajerova

IVAN JEGDIĆ

Mladost, muzički talenat i poetski nadarena duša, odlike su pesnika-pevača koji potpuno sam stiže u Gradić direktno sa svog povremenog/stalnog radnog mesta – beogradskih pločnika. Iskren i predan umetnosti, ovaj devetnaestogodišnjak je, u nedostatku boljih uslova, odabrao jedino što mu se trenutno nudi – da bude autentičan ulični svirač.

Od 23:15 časova Beogradska ulica

EL LOREN – PIPE BUCKET DRUMMER(ŠPANIJA – NEMAČKA)

Lorenco Mena (El Loren) je perkusionista, di-džej i kompozitor rođen u Madridu. Karijeru je započeo kao bubnjar za više bendova u madridskom underground krugu. El Loren je rođen kao projekat na ulicama centra Madrida 2011.

Od 23:30 časova Beogradska kapija
Foto: Gradić fest

FUNK SHUI(SEVERNA MAKEDONIJA)

FUNK SHUI je eklektični kolektiv sa sedištem u Severnoj Makedoniji, vođen nezasitnom radoznalošću da istraži nove puteve muzičkog izražavanja. Od svog prvog albuma „Aether“ 2012. godine, preko „R.E.M.“ iz 2015. i EP-a „Impuls“ iz 2018, bend se neprestano razvija, usavršava svoju viziju i zvuk. Njihov izlazak iz kategorizacije, najbolje se može razumeti kao doživljaj koji obuhvata različite emocije, stilove i uticaje.

Pored ovog festivala danas počinje i „Festival Novi balkanski ritam“.

Spojite ples, stvaranje muzike, pokret i pevanje u jedno!

Festival “Novi balkanski ritam” od 25. do 27. avgusta u Sremskim Karlovcima po drugi put. Družićemo se i učiti sa Anom Ljombart iz Barselone, Benom Šicom iz Hamburga, Maksom Polakom iz Njujorka, Anom Vrbaški i Markom Dinjaškim sa Fruške gore i sa gostima iznenađenja.

Foto: Gradske info

Pojedine ulice će ostati bez struje. OVDE pogledajte koje.

Uživajte!

Jedina javna biblioteka na celom toku Dunava nalazi se u Novom Sadu (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.