Почетна > Србија
Србија

Мали: Експо 2027. потврда свега урађеног у претходном периоду

Србија ће избором за домаћина Међународне специјализоване изложбе Експо 2027. имати прилику да се представи у правом светлу и Ексо ће бити најважнији и највећи догађај за нашу земљу у последњих неколико деценија, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
Фото: Танјуг/СТР

„Победили смо у једној јакој конкуренцији. Борили смо се против Америке, Аргентине, Шпаније, Тајланда и добили смо највећи број гласова, а то је потврда свега онога што смо радили претходних неколико година „, казао је Мали гостујући на телевизији Прва.

Министар је подсетио да је Србија 2012. била на ивици банкрота и потпуно у запећку када је економски развој и имиџ земље био у питању и истакао да ће сада, за разлику од тог времена, Србија бити центар света.

„У та три месеца, колико ће Експо трајати, очекујемо да ће три милиона посетилаца доћи у Србију. Како је председник рекао, од данас све меримо до 2027. Те године ћемо бити апсолутни центар света. Гледамо то као нову развојну шансу“, казао је Мали.

Он је нагласио да је планирано да се уложи између 12 и 14 милијарди евра додатно у цео овај пројекат и то не само у престоницу, већ у целој Србији, али да неће стати, како каже, ни радови који су већ почели.

„Улагаће се у све што је грађанима важно. Нећемо стати са великим инфраструктурним пројектима који су нам донели раст и развој. Сваким километром изграђеног пута пута ви постајете атрактивнији, јер долазе нове фабрике и отварате нова радна места, а то је једини одржив пут развоја једне земље“, казао је Мали.

Он је позвао грађане да Експу допринесу својим идејама истичући да је на нама да будемо сложни и јединствени и да улажемо где треба, јер треба искористити овај тренутак.

Министар је казао и да пројекат Експа доприноси развоју једног потпуно новог дела Београда.

„Направићемо нови национални стадион, нови сајам, изградићемо и око 1.500 станова који ће након Експа бити продати. Осим тих 127 хектара, ми ћемо око тога направити чудо, направити неки тематски парк, голф терене, стазе за ауто трке и друго“, казао је Мали.

Он је потсетио да је потписан уговор за изградњу инфраструктуре, за припремне радове за Експо и Национални стадион.

„То је неких осам километар саобраћајница, трафостанице, гасоводи, канализација… Правимо такву инфраструктуру која ће Србију представити на прави начин. Као што је био случај са Београдом на води, једна инвестиција вуче другу“, нагласио је Мали.

Он је најавио и да ће стара аутобуска станица у току наредне године бити измештена.

„Београд иде напред, цела Србије иде напред. Градићемо аутопутеве, брзе пруге и до 2025. имаћемо брзу пругу и до Будимпеште, крећу радови и на брзој прузи до Ниша, па до Прешева, а нестајемо ни са једним километром аутопута, а хоћемо да купимо још један суперкомпјутер и инвестирамо у научнотехнолошке паркове, болнице, школе упркос огромној кризи никад већој“, казао је министар.

Он је подсетио и да је потписан уговор за радове на обилазници око Крагујевца и то је веома важан инфраструктуни пројекат за тај град, Шумадију, али и целу Србију.

У наредних пар недеља, додаје, очекује се потписивање уговора и за аутопут Београд – Зрењанин.

Мали је навео и да је незапосленост у Србији на ниском нивоу, а запосленост на рекордно високом нивоу.

Србија је 21. јуна изабрана за домаћина Екса 2027. победивши у сва четири круга гласања на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ) у којима је имала највећи број гласова, а у последњем кругу једини противкандидат је била Шпанија.

Mali: Prijava dece za 10.000 dinara počinje 20. avgusta

Преузмите андроид апликацију.