Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је 7. јул најслађи дан у години?

Већини омиљена посластица данас обелезава свој Дан. Да, реч је о чоколади.
Фото: Unsplash/Tetiana Bykovets

Да ова посластица има свој Дан одлучено је 2009.године, када је 7.јул проглашен Светским даном чоколаде.

Иако се не зна ко је творац овог празника, цео свет га ипак обележава и слави долазак ове посластице у Европу 1550. године.

Мало о историји настанка чоколаде

За Мексико се може рећи да је родно место какаа и чоколаде. Они се прожимају кроз читаву културу и традицију становника Мексика и може се рећи да је какао један од симбола Јужне Америке.

Чоколадно пиће, које се састојало од какаа, воде и љуте папричице, користило се још од давне 1900 године пре нове ере, пре свега у религијским ритуалима, па су га називали „храном богова“. Маје, народ који је насељавао територију Мексика и Гватемале, су веровале да какао има магијску моћ, па онда и не чуди податак да су га користили у ритуалима, као платежно средство, па чак су га осликавали на зидовима својих палата.

Фото: Unsplash/Tijana Drndarski

Занимљиво је то да управо тај податак сведочи да је чоколада најстарији напитак познат човечанству.

Како се наводи у историјским списима, освајач Мексика, Шпанац Ернан Кортес, приметивши навику астечког цара Монтезуме да конзумира чоколадни напитак, одлучио је 1528. године да чоколаду представи шпанском краљу Карлу пети.

Недуго затим, Шпанија је држала монопол у производњи чоколаде за потребе тадашњег европског тржишта. Очигледно да шпанска војска није била задовољна укусом изворног напитка које су спремљале Маје, те су својој чоколади почели да додају шећер и цимет.

За данашњи изглед чоколаде, која се налази у облику табле, можемо захвалити Холанђанину Конраду Ј. ван Хоутену, који је 1828. године патентирао хидрауличну пресу за дробљење зрна какаа.

Чоколада јесте ужитак, али има и својих здравствених предности. Наравно, говори се о квалитетним чоколадама са високим садржајем какао масе у свом саставу.

Осећај који имамо када смо заљубљени, буди се и када једемо чоколаду. Она нам подиже ниво среће, утиче на боље расположење, а научно је доказано да делује и антидепресивно.

Како сератотин расте, и наше расположење расте. А како да подигнемо ниво сератонина? Једно од решења јесте конзумација чоколаде, јер се у какау налазе алкалоиди попут кофеина морфина, кинина и атропина, а они ће се побринути да наш ниво сератонина буде већи.

Фото: Unsplash/Pablo Merchan Montes

Магнезијум се обилато налази у какау, а он је такође кључан у при производњи сератонина, јер регулише стање нерава. А са друге стране цинк и селен су заслужни за ендорфин, који ће смањити ниво стреса.

Претпоставка је да теобромин подстиче жељу за чоколадом, а садржи и састојке попут триптофанелина, који ствара серотонин.

Према резултатима светских истраживања доказано је да црна чоколада, која садржи 60% какао делова и више, веома јак антиоксиданс, будући да садржи полифенол и флавоноид, чисти организам од слободних радикала. Такође до 10% повећава производњу ХДЛ (доброг холестерола), који штити крвне судове.

Данас  са посебним задовољством обележите овај Дан, почастите се квалитетном чоколадом и тако причините себи савршени ужитак.

Crna čokolada leči depresiju

Преузмите андроид апликацију.