Početna > Srbija
Srbija

Srpski ekološki izum o kojem piše čitav svet – šta je „tečno drvo“? (FOTO)

„Tečno drvo“ je prečistač vazduha za urbane sredine koji je rezultat rada Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, a ovaj izum privukao je pažnju brojnih medija u svetu.
Foto: liquid3.rs

Tako su ovoj ekološkoj inovaciji izveštavali „Fox News“, „ABC News“, „Newsweek“, „Pubity“, „Wealth“, „ZDF“, „yahoo!news“, brazilski „ECOA“, japanski „IDEASFORGOOD“ i mnogi drugi mediji iz svih krajeva sveta.

Iako se može prevesti na srpski, u originalu se ovaj prečistač zove „Liquid3“, gde broj 3 menja reč drvo zbog sličnosti u izgovoru na engleskom jeziku.

O čemu je reč?

Ukratko, „Liquid3“ je urbani foto-bioreaktor koji koristi moć mikroalgi da efikasno uklanjaju CO2 i proizvode O2 i biomasu.

Foto: liquid3.rs

Funkcioniše i leti i zimi, a efikasnost mikroalgi prečišćavanju vazduha srazmerna je jednom odraslom drvetu ili travnjaku od 200 metara kvadratnih.

U prečišćavanju vazduha alge su 10 do 50 puta efikasnije od drveća, a za ovaj projekat su izabrane mikroalge koje mogu da žive u običnoj česmovači.

Osim funkcije prečišćavanja, „Liquid3“ na vrhu ima solarnu ploču koja napaja noćno svetlo i punjač za telefon, dok se u podnožju nalazi klupa.

Foto: liquid3.rs

Pažnja brojnih medija izazvala je i brojne komentare. Neki su oduševljeni izumom, a neki skeptični jer ne žele da se drveće zameni.

„Cilj nije da zamenimo šume, cilj je da popunimo one urbane džepove u kojima nemate prostor da postavite drvo“, rekao je jedan od njegovih izumitelja dr Ivan Spasojević za Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Osim prostora, jedna od većih prednosti u odnosu na drvo je što se može ugraditi i početi da funkcioniše za jedan dan.

Ovo je prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, a kako kaže dr Spasojević, i u svetu, a nalazi se ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu.


Istorija zaštite prirode u Srbiji stara skoro 700 godina – Dušanov zakonik prvi govorio o seči šuma

Preuzmite android aplikaciju.