Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Pasulj u ekspres loncu

Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo. Istina je da pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje.Međutim, ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.
Foto: Pixabay/vanna44
Sastojci:
  • 2 šolje pasulja
  • 3 šolje vode za nalivanje pasulja
  • 8 šolja vode ili supe od povrća
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 1 veći seckani crni luk
  • 3 usitnjena čena belog luka
  • 1 iseckana crvena paprika
  • 1 seckani paradajz
  • 1 šargarepa isečena na kolutove
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • ljuta papričica po želji
  • 2 lista lovora
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • 1 kašika masti ili ulja za zapršku
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike
Priprema:

Očistite, operite i zatim potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite ga da u vodi prenoći. Ujutru pasulj procedite, isperite hladnom vodom i ocedite.

U ekspres loncu  na zagrejanom ulju ili masti prodinstajte crni luk dok ne omekša, a zatim dodajte seckanu šargarepu, crvenu papriku, sitno seckan paradajz, sitno seckanu ljutu papričicu, peršun, promešajte i kratko nastavite dinstanje minuta ili dva. Dodajte usitnjeni beli luk, list lovora, dospite supu ili vodu i sve dobro promešajte. Zatvorite ekspres lonac i kuvajte pasulj 30-40 minuta nakon što lonac propišti.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom pažljivo otvorite lonac. Začinite pasulj po ukusu. Kada je pasulj gotov, pripremite zapršku. U tiganju zagrejte ulje ili mast i pažljivo na tihoj vatri uz stalno mešanje dodajte brašno i alevu papriku. Promešajte zapršku da se sastojci sjedine.

Uz stalno mešanje gotovu zapršku dodajte pasulju. Ostavite lonac otvoren i pustite da se pasulj još 10-tak minuta ukrčka i zgusne. Pre serviranja uklonite list lovora. Poslužite pasulj uz somun, kupus salatu, kupus ribanac ili svež mladi luk.

Prijatno!

Jedite ovo povrće kako biste smanjili holesterol

 

Preuzmite android aplikaciju.