Početna > Život i stil
Život i stil

Namirnice koje nikada ne smete da podgrevate

Verovatno postoje neke namirnice koje već oklevate da zagrejete. Međutim, da li ste znali da postoje četiri namirnice koje ne treba podgrevati nikada?
Foto: Pixabay/KirstentB

Većina nas zna da je pirinač rizična stavka za podgrevanje. Postoje još tri namirnice koje bi trebalo da izbegavate da podgrevate ako ne želite da se razbolite.

Pirinač

Pirinač je jedna od namirnica za koju nam često govore da ne podgrevamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to. Zagrevanje pirinča je veliki rizik. Ove spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrejete, i dalje mogu izazvati štetne patogene. Nekuvana žitarica mogu sadržati bakteriju zvanu Bacilus cereus, koja se ne ubija uvek tokom procesa kuvanja. Ovo može izazvati trovanje hranom. Ove bakterije mogu da se razmnože i na sobnoj temperaturi. Kada se umnože mogu proizvesti toksine koji izazivaju povraćanje ili dijareju. 

Krompir

Iznenađujuće, mogli biste biti u opasnosti da se razbolite ako podgrejete krompir. Kao i pirinač, opasnost dolazi od skladištenja skrobne hrane na sobnoj temperaturi. Ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum. Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu izazvati retko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može da napadne mozak, nerve i kičmenu moždinu i izazove paralizu. Bakterija proizvodi toksine koji izazivaju botulizam kada su lišeni kiseonika, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama. Pire krompir sa kvarljivim sastojcima kao što su mleko, puter i kajmak takođe može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrejete.

Spanać

Ako se povrće poput spanaća ne zagreva pravilno, može izazvati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja dovodi do groznice, simptoma sličnih gripu, glavobolje, ukočenog vrata, konfuzije. Bolest je uzrokovana bakterijom listerije, koja može ostati na hrani. Pripremljene salate i zelenilo koje se kupuju u prodavnici obično nose listeriju. Mlečni proizvodi napravljeni od nepasterizovanog mleka, sirevi kao što su kamember i bri, kao i narezano meso, mogli da vas izlože riziku od listerioze.

Jaja

Osnovna hrana za doručak može da nosi bakterije salmonele, koje mogu izazvati sve vrste neprijatnih simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, groznica i povraćanje. Jaja koja se čuvaju na temperaturama između 4 do 7 stepeni ‘opasna zona’. Patogeni mogu brže rasti kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo.

Šta raditi sa mesom koje je ostalo od prvomajskih praznika?

Preuzmite android aplikaciju.