Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo su žitarice koje imaju najviše proteina

Visokoproteinske žitarice nisu važne samo zbog svojih proteina, već su i pune vlakana, vitamina, minerala, složenih ugljenih hidrata i drugih hranljivih materija.
Foto: Pixabay/_Alicja_

Važno je znati da ne sadrže sve žitarice kompletne proteine jer ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. U ovom slučaju, potrebno ih je konzumirati u kombinaciji sa drugim biljnim izvorima proteina kao što su soja, mahunarke, orasi i semenke.

Heljda

Heljda je celo zrno bogato vlaknima, složenim ugljenim hidratima i proteinima. Međutim, ne sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, pa ga je neophodno kombinovati sa drugim biljnim proteinima. 100 grama heljde sadrži 14,6 grama proteina. 2.

Kinoa

Iako se kinoa smatra žitaricama, ona je zapravo seme biljke srodne spanaću. Poznat je kao odličan izvor proteina za vegane i vegetarijance. Kinoa se smatra potpunim izvorom biljnih proteina, jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. 100 grama kinoe sadrži 14 grama proteina. Takođe je dobar izvor vlakana, gvožđa i magnezijuma. Isprobajte recept za vegetarijanski burger sa kinoom, brokolijem i pasuljem!

Amarant

Baš kao i kinoa, amarant je pseudožitarica koja se koristi kao zrno jer ima sličan nutritivni profil. Takođe je, kao i kinoa, potpuni izvor proteina. 100 grama amaranta sadrži 13,6 grama proteina. Pored toga, bogat je vlaknima i mineralima kao što su gvožđe, magnezijum i cink.

Ovas

Ovas je jedna od najpopularnijih visokoproteinskih žitarica, a najčešće se konzumira za doručak kao ovsena kaša. 100 grama ovsa sadrži oko 13 grama proteina. Takođe, zob je odličan izvor vlakana, složenih ugljenih hidrata, mangana, cinka i gvožđa. Pored toga, prirodno ima malo masti i kalorija.

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je jedna od najpoznatijih žitarica sa visokim sadržajem proteina. Iako smeđi i beli pirinač sadrže slične količine proteina, smeđi pirinač je manje obrađen od belog pirinča, tako da sadrži više vlakana, manje kalorija i ima niži glikemijski indeks. 100 grama smeđeg pirinča sadrži 5,5 grama proteina. 

Kuskus

Kuskus je hrana koja se pravi kuvanjem usitnjene durum pšenice. Iako sadrži manje vlakana od drugih celih žitarica, smatra se složenim ugljenim hidratima i stoga predstavlja odličan izvor energije za telo. 100 grama kus-kusa sadrži 3,8 grama proteina.

Proso

Proso je lako svarljiva hrana koja sadrži mnogo hranljivih materija i često se koristi kao alternativa pirinču. 100 grama prosa sadrži 3,5 grama proteina. Pored toga, dobar je izvor gvožđa i sadrži neke vitamine B.

Ako brinete o svom zdravlju ove namirnice nikada nećete jesti!

Preuzmite android aplikaciju.