Početna > Biznis
Biznis

Novosadski sajam obeležio 100 godina postojanja

Novosadski sajam obeležio je 100 godina svog postojanja, svečanom akademijom u auli Master centra. Svečanost su otvorili dobošari, nakon čega je himnu Srbije otpevala Danica Krstić. Umetničkom predstavom, glumci Srpskog narodnog pozorišta poveli su okupljene zvanice kroz bogatu istoriju ove sajamske kuće koja nosi ime Novog Sada i jedan je od simbola grada.
Foto: PrtSc/Novosadski sajam/YouTube

Ta istorija beleži da je Novosadski sajam svoju prvu izložbu održao 1923, u zdanju današnje Elektrotehničke škole. Trajala je čak 15 dana, od 11. do 26. avgusta. Bilo je to vreme posle Prvog svetskog rata i 1918, kada su Bačka, Banat, Srem i Baranja ušli u okvire zajedničke države.

U takvim okolnostima, grupa bogatih novosadskih preduzetnika pokrenula je akciju za održavanje izložbi i sajmova zanatskih i industrijskih uzoraka i poljoprivrednih proizvoda.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici gradske, pokrajinske i republičke vlasti, univerziteta, verskih zajednica, privrednih komora, vojske, policije, bezbednosne agencije, izlagači i prijatelji, kao i zaposleni u toj kući. Njena misija je bila i ostaje, kako je to ovom prilikom istakao generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, privredna diplomatija. Ta kuća ostaje, kako je dodao, „alat domaće privrede, njene kvalitetne i stalne promocije”.

„Naša kuća slavi s ponosom jedan vek postojanja, a naša osnovna delatnost je već 100 godina privredna diplomatija. Tu misiju razumeli su vizionari koji su dali inicijativu i formirali akcionarsko društvo koje je planski i kontinuirano priređivalo sajmove. Terminologija je bila drugačija, ali je suština bila ista. Privrednici, političari i elita onog vremena stvarali su brend čija je vrednost preživela osam država i koji je ostao konstanta i jedna od tačaka oslonaca razvoja srpske privrede”, kazao je Cvetković.

Nova direktiva iz Brisela: Izjednačiti plate ženama i muškarcima

Preuzmite android aplikaciju.