Нездрава храна преобликује ваш мозак како бисте се враћали по још, према студији.
Масноћа и шећер у чоколадицама, грицкалицама и слаткишима покрећу систем награђивања тела, учећи га да им даје предност у односу на другу храну, показује нова студија.
Немачки истраживачи су пратили мождану активност у две групе добровољаца који су добијали јогурт, а једној је дата верзија са већим садржајем масти и шећера.
Одговор мозга на храну са високим садржајем масти и шећера је значајно повећан у групи са јогуртом са високим садржајем масти и шећера након осам недеља.
Ово је посебно активирало регион мозга одговоран за мотивацију и награду.
Нездрава храна ствара „нове везе“ у мозгу које је тешко „одучити“. Наша мерења мождане активности су показала да се мозак преправља кроз конзумацију масне хране.
Он подсвесно учи да преферира храну која даје предност. Кроз ове промене у мозгу, несвесно ћемо увек преферирати храну која садржи пуно масти и шећера.
Претходне студије на мишевима су показале да ове промене у мозгу такође изазивају повлачење када су лишени хране са високим садржајем масти, повећавајући ниво анксиозности.
Редовно једење хране богате мастима може повећати ризик од гојазности, као и фаталних болести срца и можданог удара.
Преузмите андроид апликацију.