Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири питања која побољшавају односе међу људима: Ову реченицу увек поновите саговорнику ако га нешто нисте разумели

Једноставно је.
Фото: Pexels/Jopwell

Вештина коучинга је базирана на извежбаном слуху али и способности и вештни да поставимо право питање у правом тренутку. Иако нисте завршили едукацију за коуча представљамо вам 4 моћна питања која можете увек постављати и значајно поправити и пословне и приватне односе. Запишите их и пробајте већ данас.

Како могу да ти будем од помоћи данас/сада?

Природно је да када вам неко дође са неким проблемом или изазовом да га заспемо својим идејама како би они могли тај проблем да реше. Али важно је да застанемо и да им пружимо простор да саговорници сами дефинишу нашу улогу у решавању проблема. Некоме је потребно само да исприча свој проблем, некоме да заједно изнесете идеје, а некоме је потребна јасна инструкција.

Пружите саговорницима прилику да и сами одреде шта им је потребно. Без обзира на сценаријо туђе потребе можете да испуните само ако сте довољно радознали и питате шта им је заправо потребно.

Који део проблема је најизазовњи за тебе/ шта те највише мучи у ово ситуацији?

Ово питање је важно због нечега што психолози зову когнитивна пристрасност – нетачна претпоставка да су други људи слични нама и да реагују на исти начин као ми. Подсвесно верујемо да други људи уживају у истим стварима коа и ми, да се суочавају са сличним изазовима и да пролазе кроз иста искуства.

Али то уверење је најчешће погрешно. Када поставите ово питање, одговор вам дозвољава и да сагледате проблем из туђих ципела. Цео склоп личности нашег саговорника одређује његову перспективу и ресурсе који су му на располагању да проблем реши и зато не можемо да претпостављамо да је оно што би било добро за нас добро и за нашег саговорника.

Да ли сам те добро разумела: (поновите саговорникову реченицу)?

Постоји десетине разлога за неспоразуме или за неразумевање између саговорника. Наши филтери који обрађују информације које долазе до нас пропуштају само оно што је компатибилно са нама и што потврђује наша уверења. Због тога је јако важно током разговора често понављати оно што смо чули од саговорника, јер тако и њему дозвољавате да преформулише реченицу или изјаву уколико то пожели.

Поред тога, ваша потреба да заиста разумете особу преко пута отвара простор поверења који је непроцењив за искрен и отворен дијалог. И када вас саговорник исправи – то је одличан знак! То значи да је увидео нијансе и покушава да разјасни све што би могло да буде конфузно.

И шта још?

Кратко и слатко питање које позива саговорника да изађе из своје зоне комфора и да истражи све аспекте теме у којој се налази. Сваки пут када поставите питање И шта још? нежно гурате саговорника да иде изван онога што је на прву лопту очигледно и да се дубље загледа у изазов или проблем.

Овај приступ има одличне резултате и када се нађете у некој расправи. Ако искрено и нежно поставите питање“Шта ти је још потребно да би био сигуран да сам те чула?“, то заиста од саговорника захтева да детално изнесе своје аргументе.

Pet stvari koje treba da radite svaki dan

Преузмите андроид апликацију.