Надутост је нормална појава и комбинација је две ствари: ваздуха који гутате док једете и хране коју једете. Како објашњавају гастроентеролози, корисно је знати која храна може утицати на производњу гасова више од других.
Свако има различите бактерије у цревима и оне су обично одговорне за гасове. Гас најчешће изазивају непробављиви угљени хидрати.
Већина угљених хидрата се разлаже на молекуле шећера, али влакна се не могу разградити на молекуле шећера и уместо тога пролазе кроз тело несварене.
Када стигну до дебелог црева, бактерије започињу процес ферментације који производи гас, а када се акумулирају, осећамо се надутости.
Ево намирница које су најчешћи кривци за гасове:
- броколи
- купус и друго поврће богато влакнима
- овас и хлеб од целог пшенице
- млеко
- сир и јогурт
- јабуке
- банане
- брескве
- пасуљ
- газирана пића
- протеини
- вештачки заслађивачи
- смокве
- суве шљиве
- кестени
Ако гасови постану проблем, било би добро да покушате да водите дневник исхране како бисте сазнали коју храну треба избегавати. Вежбајте више, једите више кивија, бирајте пиринач као извор угљених хидрата, одвојите време да једете и ограничите унос алкохола.
Преузмите андроид апликацију.