Почетна > Србија
Србија

Данас почиње Васкршњи пост – зашто је важан за хришћане?

Данас, 27. фебруара по Грегоријанском, а 14. фебруара по Јулијанском календару почиње Васкршњи или Велики пост. Пост ће трајати до недеље, 16. априла по Грегоријанском календару, или 3. априла по Јулијанском, када се прославља Васкрсење Христово.
Фото: PrtSc/Епархија рашко-призренска

Васкршњи пост спада у најстрожији хришћански пост и траје укупно 48 дана, што га чини и најдужим постом. 

Велики пост или Васкршњи пост

Васкршњи пост настао је уочи најзначајнијег хришћанског празника, Христовог Васрксења.

Васкршњи Пост служи да припреми све православне хришћане за овај велики дан.

Путем поста чисти се душа и тело, односно биће се уздржава од мрсне хране и пића, лоших мисли, уопштено жеља и пожудних дела.

Циљ је да се постом душа и тело очисте од свих материјалних и рђавих ствари, односно да се чишћењем од свега матерајалног и пролазног људско биће приближи оном духовном, од кога је врло често одаљен.

Како је Васкрсење Христово највећи хришћански празник и слави победу доброга над злим, победу живота над смрти, али и доказује Христову љубав према људима – овај пост је са разлогом и најстрожији, односно захтева највише одрицања.


Пост од Свете четрдесетице и Страсне седмице или Пост од Шест недеља и Велике седмице

Васкршњи пост траје 48 дана односно седам недеља. Ових седам недеља се дели на Шест недеља или другачије названо Света четрдесетница, и последње недеље уочи самог Ускрса, која се назива Страсна седмица или Велика седмица.

Света Четрдесетница почиње од Вечерње Сиропусне недеље која пада на дан пре почетка поста, ове године је то 26. фебруар, по Грегоријанском каледару.

Света Четрдесетница почиње управо Чином праштања на вечерњој служби дан пред сам почетак поста у којем се певају песме, моле се верници за опрост али и међусобно праштање. Након тога почиње Прва недеља Великог поста и прва од Свете четрдесетнице.


Прва недеља Великог поста назива се још и Недеља Православља јер се врши сећање на победу православља. Ове недеље се једе кољиво, а у петак или недељу, зависно од Богослужења се обављају пасијебогослужбени обред о страдању Христовом. Сви дани се посте на води, субота је дозбољена да се пости на уљу, као и недеља са којом се завршава прва седмица Васкршњег поста.

Друга недеља Великог поста Недеља Светог поста када моли за све оне који посте и који се кају. У овој недељи се слави Свети Григорије Палам који је био заштитник православља и противних јеретичког учења. У овој недељи се свих пет дана пости на води, осим суботе и недеље.

Трећа недеља Великог постаКрстопоклона недеља када се говори о Христовом крсту, али се и слави. Баш као прве и друге недеље Великог поста, и ове недеље се обележава посвета на Христово страдање путем молитве и библијских прича. Ове недеље се пости као и претходне две.

Четврта недеља Великог поста – црква слави испоснички живот сећајући се преподобног Јована Лествичника који је описао пут како душа иде од земаљског живота ка вечној слави. У овој недељи се исто пости пет радних дана на води, а затим субота и недеља на уљу.

Пета недеља Великог поста – посвећена је преподобној Марији Египатској, а током читаве недеље се говори о спасењу, истинском покајању и хришћанским вредностима. Од среде до недеље се ове пете недеље пости на уљу, док је на води пост резервисан само за понедељак и уторак.

Шеста недеља Великог поста – последња недеља Свете четрдесетнице је недеља у којој се слави Васкрсење Лазарево на Лазареву суботу и са чијим Васрсењем је Исус доказао своју Божанскост. Ова недеља се завршава празником Цвети која слави Исусов улазак у Јерусалим.  Првих пет дана се пости на води, Лазарева субота на уљу, док недеља уочи празника Цвети на риби.

Последња недеља Великог поста – Страсна недеља или Велика седмица у којој је Исус разапет на Крст је недеља туге и строгог поста, све до самог Ускрса. Ова недеља обележава Велики четвртак, Велики Петак, Велику Суботу и завршава се Васкрсењем Христовим.

На Велики Четвртак се великим бдењем присаћамо Тајне вечере која се одиграла између Исуса Христа и његових ученика, на којима је установљена Света тајна причешћа али и Исусово претказање о издаји једног од њих.

Велики петак сматра најтужнијим даном за хришћане. То је дан када је Исус Христос разапет на крсту.

Велика субота или Страсна субота је дан када се слави успомена на распеће Христово, сахрану Христову и његово сједињење са Оцем и Светим Духом.

Последња недеља Великог поста се завршава Васкрсењем Христовим, као највећим празником међу верницима. Током ове недеље само је на Велики четвртак дозвољено постити на уљу, док свим осталим данима се пости на води. Литургије су учестале, а читава недеља се проводи у молитви и покајању.


Zašto se posti sredom i petkom?

Преузмите андроид апликацију.