Почетна > Бизнис
Бизнис

Због непредвидивости цена некретнина инвеститори одлажу почетак градње

Због непредвидивости цена некретнина на домаћем тржишту велики број инвеститора одлаже почетак нових пројеката, што може допринети даљем благом порасту цена у наредних годину дана, кажу у агенцијама за некретнине.
Фото: Градске инфо

Директор агенције Арт некретнине Урош Јовановић је рекао Тањугу да је у претходне две године на тржишту забележен толики раст и скок цена да су у појединим београдским општинама цене увећане и за 100 одсто.

Каже да је у јуну 2020. године дошло до првог таласа повећања цена, што је била последица огромне тражње.

„Други талас повећања цена би могли везати за почетак 2022. године који је узрокован ратом у Украјини и доласном руских држављана, с тим да су према нашим оценама чак и особе које долазе из Украјине, превасходно, руске националности са украјинским пасошима“, навео је Јовановић.

Наводи да је број издатих грађевинских дозвола, према последњем пресеку, у децембру за 20 одсто мањи него раније због велике непредвидивости на тржишту.

„Инвеститори су паузирали са градњом зато што нису спремни да на адекватан начин формирају цену. Дугорочно, у наредних годину дана, имаћемо смањење понуде у новоградњи, док још увек нема индикација да опада тражња, која је прилично здрава“, каже Јовановић.

Он је мишљења да не постоји правило у смислу квадратуре коју преферирају руски грађани, тако да долазе у обзир како породични станови, тако и гарсоњере.

Процентуални скок цена је, како каже, тешко генерализовати зато што он није исти на свим градским општинама.

„Тражња се са централних градских општина полако прелива на периферна насеља Браће Јерковић, Миријево, Карабурма, што је проузроковало певећање цена у тим насељима, те су оне у односу на период од пре две године у неким случајевима скочиле и за 100 одсто. Цена у Миријеву је пре две године износила око 1.000 евра по квадрату, док сада иде до 2.000 евра, што није стандард. али поједини луксузни станови успевају да се продају и по тој цени“, рекао је Јовановић Тањугу.

Он је истакао да у последњих шест месеци имамо повећање броја кеш купаца у односу на кредитне купце, што је сасвим нормално, како каже, због тренутне ситуације на финансијском тржишту где је забележен пораст каматних стопа и банкарских маржи.

„Од почетка ове године појављује се значајан број руских држављана као купци, који су у првим таласима у марту прошле године изнајмљивали станове. Већина закупа станова у којима су субјект страни држављани је био орочен на годину дана, тако да њма сада почињу да истичу закупи, а цене које су плаћали су енормне, и вероватно је да ће се они сада појавити на тржишту као купци“, навео је Јовановић.

У једном тренутку прошле године, сећа се он, 15 руских држављана чекало је да погледа један стан, док су власници станова од случаја до случаја мењали цене, те је цена некада била и 30 до 50 одсто већа од оглашене.

Šef IEA upozorio na moguće nestašice energenata sledeće zime

Преузмите андроид апликацију.