Почетна > Бизнис
Бизнис

Шеф ИЕА упозорио на могуће несташице енергената следеће зиме

Шеф Међународне агенције за енергетику (ИЕА) Фатих Бирол упозорио је на могуће несташице енергената следеће зиме, пошто релативно мало природног течног гаса (ЛНГ) стиже на тржиште, док ће кинеска потрошња порасти ове године.
Фото: Pixabay/jdblack

Бирол је рекао за Ројтерс да су европске владе донеле бројне добре одлуке прошле године како би обезбедиле енергетске залихе, као што је прављење нових ЛНГ терминала који су заменили испоруке руског гаса путем гасовода.

Он је казао да се европским земљама „посрећило“, јер је блага зима ублажила потрошњу, док је „економска слабост“ у Кини довела до првог пада у потрошњи у претходних 40 година у тој земљи.

„Уколико не буде неких изненађења, у финишу ове зиме пролазимо можда са неком модрицом ту и тамо. Међутим, питање је – шта се дешава следеће зиме“, рекао је Бирол на Минхенској безбедносној конференцији.

Он очекује додатних 23 милијарде кубних метара ЛНГ ове године, наводећи да само са малим јачањем економије, Кина ће вероватно „прогутати“ 80 одсто додатног гаса, како се ублажавају антиковид мере.

„Иако имамо довољно ЛНГ терминала, можда нема довољно гаса да се увезе и стога наредна зима неће бити лака за Европу. Није време за опуштање, није време за славље“, рекао је он.

U Kini pokrenut najveći svetski projekat zelenog vodonika

Преузмите андроид апликацију.