Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da zaštitite šapice vašeg psa tokom zimskih meseci

Zima nam je konačno zakucala na vrata, ali osim što smo morali da prilagodimo svoje navike i odeću novom periodu godine, isto bi trebalo da uradimo i sa našim ljubimcima.
Foto: Pixabay/Printeboek

Suprotno verovanju da se svi psi više nego dovoljno ih greje dlaka i da je normalno da se sami prilagođavaju spoljašnjim uslovima, kućnim ljubimcima treba pomoći i obezbediti im bezbedno i toplo mesto za spavanje, kao i pazi tokom šetnje da im se šapice ne smrznu. U zavisnosti od rase, mora biti u zatvorenom prostoru.

Iako mnogi ljudi, posebno u manjim mestima, svoje pse često drže napolju u posebnim boksovima ili kućicama, zima nije vreme kada bi trebalo da žive napolju. Naime, nemaju svi psi dovoljno dugu dlaku da ih zaštiti od hladnog i ledenog vetra. Dok, na primer, sibirski haski, samojed, nemački ovčar, akita i neke druge rase dobro podnose hladnoću, za one sa kratkom dlakom kao što su jazavčari, bostonski terijeri, Džek Rasel i mnogi drugi to može biti pogubno. Ako već nije opcija da ga držite u kući ili stanu, neka ostane bar u garaži ili drugom zatvorenom prostoru tokom noći.

Zaštitite ga od hladnoće tokom šetnje

Nošenje zaštitne odeće je u skladu sa karakteristikama duge ili kratke kose. Naime, kratkodlakim psima potrebna je zaštita u vidu jakne ili prsluka. Mora pokrivati područje od vrata do repa, uključujući delove oko stomaka. U suprotnom, vitalni organi su izloženi hladnoći. Naravno, pazite da se pas ne pregreje, pa obucite jaknu samo kada spoljni uslovi to zaista zahtevaju.

Šetajte u toplijem delu dana

Iako pomenuta jakna može da pruži značajnu zaštitu psu, činjenica je da ne štiti njegove uši, njušku i šape koje su podjednako osetljive na hladnoću.

Zato odlazak u šetnju uskladite sa delovima dana kada su temperature nešto više, a po potrebi neka u tome pomognu svi članovi porodice. Naime, duge šetnje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima mogu doneti više štete nego koristi.

Pazite na šapice

U kasnim jesenjim i zimskim šetnjama prvo se napadaju, naravno, pseće šape. Kao što često imamo veoma suva stopala tokom zimskih meseci, isto se dešava i sa našim kućnim ljubimcima. Osim toga, so koja se nalazi na putu tokom zimskih meseci zbog topljenja snega može da nagriza jastučiće šapa i izazove rane koje će psu otežati hodanje, što takođe pogoduje razvoju bakterija. Zato se preporučuje da pre svake šetnje, posebno kada napolju pada sneg, mažete meke delove svog ljubimca vazelinom ili mašću na bazi pčelinjeg voska. U specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce možete pronaći i specijalne kreme namenjene toj oblasti.

Topao kutak za spavanje

Kada se vratite iz šetnje, psa obavezno očistite od blata ili snega i obezbedite mu toplo i meko mesto za spavanje. Tokom zimskih meseci podovi u našim domovima su hladniji nego inače, pa nikako nije preporučljivo da pas spava na njemu, bez ikakvog ćebeta. Pokušajte da mu obezbedite svoje posebno mesto, ali pazite da nije blizu direktnog izvora toplote. Psi često vole da se sklupčaju pored radijatora i peći, ali dugotrajno izlaganje tako visokim temperaturama može izazvati blage opekotine. Zato pustite psa da spava na toplom, ali ne previše vrućem mestu.

Da li psi mogu da prepoznaju braću i sestre? Zanimljivost o omiljenom kućnom ljubimcu

Preuzmite android aplikaciju.