Početna > Srbija
Srbija

Opera Narodnog pozorišta danas slavi rođendan Otvorenim vratima

Opera Narodnog pozorišta obeležiće danas rođendan programom „Otvorena vrata”, uz besplatan ulaz za posetioce.
rođendan
Foto: Wikimedia Commons/Milan Djurdjevic

Kako je saopštio nacionalni teatar, u okviru „Otvorenih vrata” u subotu od podneva posetioci mogu od medijatora direktora Muzeja Narodnog pozorišta Dragana Stevovića čuti brojne zanimljivosti o istoriji Opere Narodnog pozorišta.

Kako je najavljeno, u nastavku programa, čiji će domaćini biti umetnički direktor Opere Nikola Mijailović i primadona i pedagog Jadranka Jovanović posetioci će u sali na petom spratu pogledati i deo probe za opersku predstavu.

„Nakon toga, u foajeu Druge galerije, uz slavljenički šampanjac, moći će da čuju i neke od popularnih arija. U izvođenju polaznika Operskog studija ‘Borislav Popović’”, saopštilo je Narodno pozorište.

Pored toga, opera „Don Kihot” Žila Masnea biće izvedena u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića u režiji Ivane Dragutinović Maričić. Naslovnu ulogu tumači Ivan Tomašev, Sančo Pansa je Mihailo Šljivić. Lik Dulsineje poveren je Aleksandri Angelov.

„Madam Baterflaj” Đakoma Pučinija, bila je prva operska predstava koja je izvedena 11. februara 1920. godine, pod dirgentskom upravom Stanislava Biničkog, u sali nekadašnjeg Manježa, umesto u oštećenom zdanju Narodnog pozorišta.

Najzanimljiviji muzeji u Srbiji: Srpski muzej hleba – Jeremija (FOTO)

 

Preuzmite android aplikaciju.