Početna > Srbija
Srbija

Da li ste čuli za “srpsku Anu Frank“?

Ime Ane Frank, tinejdžerke koja je boravila u Holandiji tokom Holokausta i koja je umrla u nacističkom koncentracionom logoru, danas je svima poznato zbog dnevnika koje je beležila tokom boravka u svome skrovištu, a koji su sedam godina nakon njene smrti objavljeni javno.
Foto: PrtSc/Facebook/Jasenovac-info: Odbor za Jasenovac SAS SPC

Međutim, pored Ane Frank koja je svojim memoarima nadaleko proslavljena, slična sudbina zadesila je devojčicu koja je u toku Drugog svetskog rata živela u Beogradu, a koja je preživela i svedočila stradanju svoje porodice u logoru na Starom sajmištu.

Njeno ime je Reli Alfandari Pardo.

Reli je preživela Drugi svetski rat tako što se skrivala u jednom špajzu u Dečanskoj ulici u Beogradu.

Njen život i potresni događaji ispričani su kroz dve knjige “To je bio samo piknik“ i “Živim da preživim“.
Foto: WikimediaCommons/Society-for-Culture,-Art-and-International-Cooperation-Adligat

Događaji koji su je zadesili, smatraju se sličnim događajima koje je doživela Ana Frank koja je, ali je Reli, za razliku od Ane, uspela da preživi rat.

Ona se tri godine skrivala u špajzu veličine jednog dušeka. Za to vreme čitala je knjige, zbog kojih je kasnije i sama postala spisateljica.

U tim knjigama opisan je dan kada su okupacione snage bez najave rata napale srpsku teritoriju  1941. godine, ali i čitav spektar emocija i događaja koji su usledili nakon njega.

Jednom prilikom je izjavila da njena i Anina priča nemaju puno sličnosti jer je Ana bila sa porodicom, dok je ona kroz ceo proces bila sama, a ljudi koji su se nalazili oko nje doživljavali su je kao pretnju.

Reli Alfandari Pardo je nakon tragičnih događaja emigrirala u Izrael gde i danas živi, a zbog svog svedočenja Holokaustu u okupiranoj Srbiji, nadaleko je poznata kao “srpska Ana Frank“.
Foto: WikimediaCommons/Viktor Lazić

U svojoj 91. godini je na inicijativu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat“ dobila srpsko državljanstvo.

Danas ima 94. godine.

Da li znate gde se nalazi crkva Snežne Gospe u Novom Sadu i kako je dobila ime?

Preuzmite android aplikaciju.