Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Da li znate gde se čuva istorija Grada Novog Sada? (VIDEO)

Jedna od najznačajnijih ustanova u gradu je Istorijski arhiv Grada Novog Sada.

U modernoj i lepoj zgradi, na adresi Filipa Višnjića 2A, Arhiv se nalazi od 1. aprila 2016. godine, kada je objekat predat Istorijskom arhivu Grada Novog Sada na korišćenje.

Zgrada Istorijskog arhiva Grada Novog Sada je objekat neutralnog, kubičnog izgleda, a projekat su uradile Marija Milin Krunić i Milica Stojčević.

Objekat čine prizemlje i tri sprata (P+3) i podrum, prizemlje i četiri sprata (Po+P+4). Korisna površina iznosi 7856,45 m2, a pored 15 depoa ima i sve druge prateće sadržaje za nesmetano funkcionisanje.

Upravo depoi zauzimaju najveću površinu u objektu, dok se u drugom delu nalaze upravni deo, radionice za konzervaciju i reparaciju, snimanje i proučavanje građe, sale za edukaciju, biblioteka, izložbeni prostor i dr. U suterenskom delu su garaža i druge tehničke prostorije.

Istorijski arhiv osnovan je 21. maja 1954. godine, a svoj životni put započeo je kao podstanar u zgradi gde je danas Gradska kuća, i to sa samo jednim zaposlenim.
Foto: Gradske info

Do preseljenja, Istorijski arhiv Grada Novog Sada raspolagao je sa 1.138 m2 prostora, a danas imaju depoe površine 3.300 m2, koji su opremljeni savremenim sistemom za skladištenje arhivske građe, ali i vrhunskim sistemom protivpožarne zaštite, što omogućava da se istorijski podaci iz davno prohujalih vremena čuvaju sigurno.

U depoima Istorijskog arhiva Grada Novog Sada čuva se arhivska građa Novog Sada i još osam opština. U ovim dokumentima se nalaze podaci o razvoju Grada i okoline, kao i pojedinih organa i organizacija, pravnih i fizičkih lica.

Foto: Gradske info

Trenutno je na čuvanju 7,6 km arhivske građe, a moći će da bude smešteno još preko 20 km građe.

Arhivsku građu može da istražuje svaki punoletni državljanin Srbije pod uslovima određenim Odlukom o korišćenju arhivske građe u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada.

Osim toga, u holu Arhiva se povremeno organizuju izložbe sa temama vezanim za istoriju Novog Sada.

Tako je Istorijski arhiv Grada Novog Sada danas svojevrstan centar kulture, koji služi na korist svih građana i čuva istoriju našeg grada.

Kako je nekadašnje stovarište drva postalo muzej umetnosti (FOTO/VIDEO)

 

Preuzmite android aplikaciju.