Слану течност из сира користите за маринаде, у њој можете маринирати пилетину да омекша и да јој да додатну дозу укуса и сочности.
Фета је грчки бели меки сир чије сазревање се одвија у раствору соли (саламури). Иако се фета најчешће купује и чува у овој сланој течности, чешће се сипа у лавабо (и тоалет) него што се користи за даље кулинарске креације, што је права штета.
Ако имате паковање слане, замућене течности у којој пливају комадићи фета сира, немојте је бацати у смеће.
Ту слану течност можете користити за разна јела. Имајте на уму да расол може бити изузетно слан, па га треба пажљиво користити. Најбоље је да га пробате пре употребе и тако одлучите колико желите да буде слан и колико га треба додати одређеном јелу.
Како користити слану течност од фета сира?
Слану течност из сира користите за маринаде, у њој можете маринирати пилетину да омекша и да јој да додатну дозу укуса и сочности.
Можете га користити за маринаде од различитог поврћа пре него што га ставите у рерну или на роштиљ.
Можете га додати и у преливе за салату, помешајте га са мало маслиновог уља и свеже цеђеног лимуновог сока да бисте добили најлакши прелив.
Можете га користити и за сосове, додајте мало ове слане течности када припремате различите сосове за тестенине.
Саламуру можете разблажити обичном водом и у овој течности кувати киноју, смеђи пиринач или кус-кус, дајући јој мало медитеранске ноте.
Можете користити и мало саламуре у којој је фета чувана за прављење теста за пицу, хлеба или пецива.
Додајте га у гаспачо. Подићи ће укус ове хладне супе од поврћа на нови ниво.
Такође можете користити течност за припрему коктела, помешати је са вотком и вермутом да бисте направили веома посебан прљави мартини.
Преузмите андроид апликацију.