Почетна > Србија
Србија

Стара бродска преводница “Ајфелов шлајз” (ВИДЕО)

БЕЧЕЈ – Стара бродска преводница, конструисана у чувеном Ајфеловом бироу у Паризу, налази се Бечеју, а захваљући њој, Бечејци су још 1913. године имали струју у кућама. Од милоште је зову “Ајфелов шлајз”.
слајз
Фото: Војводина уживо

Преводница је била у функцији све до 1975. године, док није била саграђена нова у њеној близини.

Била је једна од првих преводница у Европи, док данас данас представља споменик културе од изузетног значаја. За њено постојање заслужан је генерал Иштван Тир. Био је идејни творац и организатор градње канала од Бачког Градишта до Бечеја.

Осим што је био први пловни пут у Европи, Шлајз је служио истовремено и за мелиорацију, и претеча је великог савременог хидросистема Дунав–Тиса–Дунав.

Свој финални изглед добила је након одлуке угарске владе да пресели ушће канала које се до тада налазило код Бачког Градишта.

Базен овог туристичког блага заштићен је насипом, док правац тока воде на улазу и излазу као и сам механизам обезбеђују по два масивна елипсоидна стуба обложена керамичким глазираним опекама. Улазна и излазна врата су клизна, док њихов механизам за померање функционише помоћу крана фиксираног на обе стране обале.

шлајз
Фото: Војводина уживо

Преводнице или како су их у Бечеју звали Шлајз, су рађени на електрични погон. Струју за њихов рад производила је хидроцентрала направљена непосредно поред њих. Преводница код Бечеја је имала генератор за једносмерну струју, а покретала се уз помоћ дизел-мотора.

Тако су Бечејци, захваљујући Шлајзу, не само били заштићени од поплава, већ су им, још 1913. године, много раније него комшијама из околних места. Одмах после Новосађана и Суботичана, у кућама засветлеле сијалице, па је град сврстан у најнапредније у Војводини.

Пројекат за брану урадио је млади Алберт Хајнц, тада 24-годишњак, у бироу инжењера Александра Густава Ајфела. Који је пројектовао најпре оспоравани, а данас прослављени, челични торањ, симбол Париза.

Осим што представља идеално место за пецароше, Ајфелов шлајз је данас незаобилазна станица током ђачких и туристичких тура.

Filmski i muzički festival Kustendorf od 25. do 29. januara na Mećavniku

 

Преузмите андроид апликацију.