Почетна > Свет
Свет

Недостатак снега и неуобичајено топло време, велики део Алпа не изгледа добро

Недостатак снежних падавина и неуобичајено топло време довели су до тога да велики део Алпа не изгледа добро за ово доба године.
Фото: Танјуг/AP Photo/Matthias Schrader

У централним европским планинама може се видети трава која прекрива падине широм региона, а ситуација изазива главобоље оператерима ски стаза и љубитељима скијања и снега, пренео је АП.

Трава, камење и земља били су видљиви у неким европским скијашким центрима, попут Инсбрука у Аустрији, Вилар-сур-Олона и Кран-Монтане у Швајцарској, и Ленгриса у Немачкој и далеко шире.

Недостатак снега оживео је забринутост због температурних преокрета који су повезани са климатским променама, наводи АП.

Временска прогноза показала је да су у Пољској последњих дана забележени дневни максимуми са температуром од 10 степени Целзијусових и више, што представља велику супротност хладном времену и мећавама у деловима Сједињених Америчких Држава крајем прошле године.

Швајцарски метереолошки завод МетеоСвис указао је на неке од најтоплијих температура икада забележених за ово доба године.

Метеоролошка станица у граду Делемону већ је достигла рекордну просечну дневну температуру од 18,1 степени Целзијусових првог дана у години.

Други градови и места су следили тај пример са рекордима.

Недостатак снега посебно је фрустрирајући око швајцарског Аделбодена, који ће у суботу бити домаћин Светског купа у скијању, и генерално привлачи 25.000 навијача за један дан трке.

Почетак 2023. године заправо представља само наставак тамо где су многе земље стале, јер је прошла година била најтоплија забележена и у Швајцарској и Француској.

У суседној Француској, национални метеоролошки завод Метео Франс саопштио је да је 2022. година завршена неким од најтоплијих времена које је земља икада искусила у ово доба године.

Метео Франс наводи да су у јужним Алпима и на северним Алпима, на падинама изнад 2.200 метара, падале скоро нормалне снежне падавине.
Али снега приметно недостаје на нижим надморским висинама у северним Алпима и широм Пиринеја, додаје Метео Франс.

И у Немачкој су такође забележене неуобичајено пролећне температуре, чак 16 степени Целзијусових, а верује се да је дочек Нове године био најтоплији од када постоје поуздани записи.

NASA: Šta ako Kinezi prvi naprave bazu na Mesecu

Преузмите андроид апликацију.