Почетна > Свет
Свет

НАСА: Шта ако Кинези први направе базу на Месецу

Највиши званичник НАСА, бивши астронаут и сенатор Флориде Бил Нелсон упозорио је да би Сједињене Државе „требало да припазе“ на Кину која би, користећи изговор за научна истраживања, могла да направи базу на Месецу.
Фото: Pixabay/0fjd125gk87

„Зато би требало да се побринемо да не дођу први до неких од области са најбогатијим ресурсима“, објаснио је шеф НАСА.

Онда би, рекао је Нелсон, а пренео Политико, Кинези могли рећи: „Склоните се одавде, ми смо ту и ово је наша територија“.

Нелсон се нада да ће Американци стићи на Месец пре Кинеза, али је нагласио да је датум кинеског слетања „све ближе“. Додао је да су Сједињене Државе у свемирској трци са Кином.

Нелсон је указао на ситуацију у Јужном кинеском мору. Где је кинеска војска успоставила базе на спорним територијама и упозорио да се исто може догодити и са територијом на Месецу.

У децембру прошле године Кинези су објавили да ће њихови астронаути слетети на Месец до 2030. године. Да ће у наредној деценији бити успостављена међународна станица за истраживање Месеца предвођена Кином.

НАСА је, у међувремену, недавно завршила мисију Артемис I за снимање површине Месеца. Будуће мисије планиране су за неке друге активности на Месецу. Американци су фокусирани и на Марс.

Ипак, забринути су због кинеског продора у свемир.

Пекинг је одбацио америчка тумачења мотива који стоје иза кинеских свемирских активности.

„Свемир није боксерски ринг“, рекао је за Политико Лиу Пенђу, портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону.

Moskva šalje domaće dronove ruskim jedinicama u Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке