Početna > Biznis
Biznis

Datum vakcinisanja postaje važan za putovanja

Po novim pravilima države imaju pravo da proveravaju datum vakcinacije i na osnovu njega daju dozvolu za ulazak u zemlju.
Foto: Unsplash/goodmood77

Ove informacije iznenadile su građane koji turistički ili poslovno planiraju da putuju, a koji su se vakcinisali kako bi, između ostalog, lakše prelazili granice širom planete.

Iako se donedavno posedovanje validnog sertifikata o vakcinaciji smatralo dovoljnim za prelaz granice, polako ali sugurno dolazi do promena po tom pitanju.

Naime, nije više dovoljno da ste vakcinisani sa dve doze vakcine protiv koronavirusa, već vlasti pojedinih zemalja daju tačan rok do kad vakcinacija „važi“.

I to iako još ni proizvođači samih cepiva, ali ni lekari, pa ni Svetska zdravstvena organizacija nisu izašli sa zvaničnim podacima o vremenskom periodu tokom kojih su pojedine vakcine važeće.

Pravila se razlikuju od zemlje do zemlje pa ako planirate putovanje u inostranstvo, najbolje bi bilo da se dobro upoznate sa pravilima koja važe u državi u koju želite da otputujete.

Kod ulaska u Austriju od primanja prve doze ne sme da prođe više od devet meseci. Vakcinacija cepivom za koju je predviđena jedna doza, priznaje se devet meseci.

U Hrvatskoj se priznaju sve vakcine, a rok od primanja prve doze ne sme biti veći od 7 meseci.

Naši državljani, od nedavno, slobodno ulaze u Katar koji priznaje sve vakcine osim Sputnjika V. Rok važenja im je 9 meseci.

Kipar je nedavno stavio Srbiju na zelenu listu pa nema nikavih dokumenata neophodnih za ulazak kao i sa Crnom Gorom. Jedina obaveza pre dolaska na Kipar će biti da se elektronski popuni propusnica CyprusFlightPass.