Кухиња је права ризница најразличитијих зачина и прашкова. Од цимета, ванилин шећера, преко соде бикарбоне, све што се користи за припрему јела углавном се налази у теглицама које само чекају прилику да буду узете са неке од полица.
Међутим, око неких ствари често умемо да се преваримо. Не само у вези са онима које изгледају слично, па се догоди да грешком узмемо погрешно паковање, већ и из незнања.
Такав је случај, рецимо, са содом бикарбоном и прашком за пециво.
Многи мисле да је у питању исти производ и да оба служе у исте сврхе, а у пракси то уопште није тако. Осим што се разликују по хемијском саставу, сода бикарбона и прашак за пециво имају различита дејства те ова два прашкаста производа никако не могу да буду замена један другом.
Осим за кување, сода бикарбона се често користи и за чишћење. Уколико сте љубитељи страних рецепата, пронаћи ћете је под именом “baking soda”, па је многи, између осталог, због тога мешају са прашком за пециво чије име на енглеском је “baking powder”.
Сода бикарбона је базни минерал, а у комбинацији са нечим киселим ствара уљег диоксид, те се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што је лимунов сок.
Прашак за пециво је, са друге стране, комбинација винске киселине и соде, а за његову активацију је потребна само вода. Њега није неопходно мешати са киселим намирницама, јер у себи већ садржи киселину. Овај прашак се најчешће користи за повећање волумена и прозрачну текстуру печених намирница.
Да закључимо, сода бикарбона се ставља искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, док са прашком за пециво то уопште није неопходно.
Дакле, уколико желите да вам рецепт успе, а планирате да користите соду бикарбону, обавезно додајте и неки кисели састојак, како би се она активирала.
Kako da pravilno čuvate domaće keksiće da bi duže ostali sveži?
Преузмите андроид апликацију.