Почетна > Бизнис
Бизнис

Бајден: Инфлација опада, али има још доста посла

Амерички председник Џо Бајден изјавио је данас да инфлација у Сједињеним Државама опада и да се ствари крећу у добром правцу, иако има још посла који треба урадити.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci, File

„Желим отворено да кажем – биће потребно време да се инфлација врати на нормалне нивое. Док будемо ишли ка стабилизовању раста, могли бисмо да се суочимо с препрекама на том путу. Не би требало ништа да узимамо здраво за готово“ рекао је Бајден, преноси Ројтерс.

Додао је да је његов циљ да се раст цена стави под контролу без угрожавања економског раста и да се инфлација смањи уз истовремено очување отпорности тржишта рада.

Америчко Министарство рада је објавило данас да је инфлација у САД порасла у новембру за 0,1 посто на месечном нивоу, а на годишњем за 7,1 проценат, успоривши у односу на октобарски ниво.

Базна инфлација, из које су изузете волатилне цене хране и енергије, порасла је за 0,2 процента у односу на октобар, а у поређењу с новембром 2021. године је порасла за 6,0 одсто. Годишња стопа базне инфлације износила је у октобру 6,3 посто.

Потписани уговори за гарантну шему ДФЦ вредну до 400 милиона долара

 

Преузмите андроид апликацију.