Почетна > Свет
Свет

Иран започео изградњу нове нуклеарне електране

У јеку тензија на релацији Иран-САД због свеобухватних америчких санкција уведених након повлачења Вашингтона из тзв. Иранског нуклеарног споразума са светским силама, власти у Техерану данас су обелоданиле да је почела изградња нове нуклеарне електране на југозападу земље, објавила је иранска државна телевизија.
иран
Фото: Pixabay/fietzfotos

Ово саопштење долази у тренутку када Иран потресају антирежимске демонстрације изазване смрћу младе Иранке у притвору полиције за морал. Протести који су ставили пред озбиљан изазов конзервативну, теократску иранску владу, преноси АП.

У извештају државне телевизије се наводи да ће за изградњу овог новог нуклеарног постројења, названог Карун. Капацитета 300 мегавата, бити потребно осам година и око 2 милијарде долара.

Локација нуклеарке је у нафтом богатој провинцији Кузестан у близини западне границе са Ираком, наводи се у саопштењу.

На југу Ирана постоји нуклеарна електрана Бушер која је 2011. године изграђена и пуштена у рад уз помоћ Русије. Као и неколико подземних нуклеарних објеката.

Вест о изградњи нуклеарке Карун објављена је мање од две недеље. Након што је Иран саопштио да је у свом подземном нуклеарном постројењу Фордо почео да производи обогаћени уранијум чистоће 60 одсто.

Amerikanci predstavili novi stelt nuklearni bombarder (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.