Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Кисељење купуса на традиционални начин

Кисељење зеља за зимницу је традиција којој се радо враћамо, а киселог зеља биће довољно за здрав и окрепљујући оброк током целе године. А ко зна да кисели зеље боље од наших бака.
Фото: Pixabay/Engin_Akyurt
Састојци:
  • 20 кила купуса
  • пола киле соли
  • вода
  • бибер
  • ловоров лист
Припрема:

Добро очишћене главице купуса нарибајте на одговарајуће ренде на танке резанце. Рендани купус поређајте у буре, слој по слој. Сваки слој купуса добро посолите и исцедите, најбоље каменом који сте претходно добро опрали. Притисните сваки слој док не почне да испушта воду. Између редова ренданог купуса можете ставити и целе главице (за сарме), њима издубити срце и у шупљину ставити со. Између сваког другог реда купуса додајте ловоров лист и неколико зрна бибера. Када се буре напуни и вода прекрије купус, на њега ставите појединачне листове купуса које ћете касније уклонити када перете и вадите купус из бурета. Потом купус прекријте чистим даскама, а на њих ставите тешко камење које сте претходно опрали. Буре треба поставити на место где нема прашине, најбоље у подруму где нема вина или других алкохолних пића, ако немате подрум држите га у шпајзу. Купус се кисели за три до пет недеља и онда можете да га користите.

Пријатно!

Nekoliko trikova koji će vam olakšati pravljenje sarme

Преузмите андроид апликацију.