Кисељење зеља за зимницу је традиција којој се радо враћамо, а киселог зеља биће довољно за здрав и окрепљујући оброк током целе године. А ко зна да кисели зеље боље од наших бака.
Састојци:
- 20 кила купуса
- пола киле соли
- вода
- бибер
- ловоров лист
Припрема:
Добро очишћене главице купуса нарибајте на одговарајуће ренде на танке резанце. Рендани купус поређајте у буре, слој по слој. Сваки слој купуса добро посолите и исцедите, најбоље каменом који сте претходно добро опрали. Притисните сваки слој док не почне да испушта воду. Између редова ренданог купуса можете ставити и целе главице (за сарме), њима издубити срце и у шупљину ставити со. Између сваког другог реда купуса додајте ловоров лист и неколико зрна бибера. Када се буре напуни и вода прекрије купус, на њега ставите појединачне листове купуса које ћете касније уклонити када перете и вадите купус из бурета. Потом купус прекријте чистим даскама, а на њих ставите тешко камење које сте претходно опрали. Буре треба поставити на место где нема прашине, најбоље у подруму где нема вина или других алкохолних пића, ако немате подрум држите га у шпајзу. Купус се кисели за три до пет недеља и онда можете да га користите.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.