Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто увек треба мешати авокадо са парадајзом?

Спајање одређених намирница доводи до специфичног задовољства, било да је у питању сир и добро вино или трешње и црна чоколада.
Фото: Pixabay/JillWellington

Комбинација авокада и парадајза је безбедна опција за доручак због финог укуса и кремасте мекоће авокада са сочним парадајзом. Међутим, осим предности самог укуса, ова комбинација има неколико позитивних нутритивних ефеката. Наиме, ове две намирнице заједно нуде здравствене предности које не бисте имали да их једете саме.

Масноћа у авокаду нам помаже да апсорбујемо више ликопена, кључног антиоксиданса који се налази у парадајзу.

Ликопен је повезан са бројним здравственим предностима, укључујући побољшање крвног притиска и кардиоваскуларног здравља, снижавање холестерола и борбу против разних врста рака. Поред тога што је богат ликопеном, парадајз садржи и биотин, витамин Б који обезбеђује енергију и влакна.

Парадајз, заједно са другим изворима бета-каротена (који је било које жуто, наранџасто или зелено воће или поврће), такође садржи провитамин А. Провитамин А је прекурсор витамина А, који игра улогу у регулацији имуног система, као и одржавање здравог вида. Када је бета-каротен упарен са здравим мастима, провитамин А се у телу претвара у витамин А.

Осим што је идеално средство за уношење витамина и минерала садржаних у парадајзу, авокадо је сам по себи пун здравствених предности.

Као прво, пуна је влакана, која су неопходна за здрава црева, а такође има и антиоксидативна својства за која се показало да помажу у борби против слободних радикала и филтрирају токсине који се апсорбују у тело. Авокадо можете јести на пици са парадајз сосом, на тосту, у салатама, а можете направити и чувени суперздрав гвакамоле. Гвакамоле се припрема од авокада, црног лука, парадајза, лимуна или лимете и зачина по жељи.

Ako ga budete pili svaki dan ovaj napitak će učiniti čudo u vašem organizmu

Преузмите андроид апликацију.