Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Један симптом разликује прехладу од грипа

Која је разлика између прехладе и грипа?
Фото: Pixabay/ 4330009

Грип и прехлада су заразне респираторне болести, али их узрокују различити вируси. Грип изазивају само вируси грипа, док обичну прехладу могу изазвати многи различити вируси, укључујући риновирусе и друге сезонске вирусе.

Пошто грип и прехлада имају сличне симптоме, може бити тешко разликовати их само на основу симптома. Међутим, амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) издвајају симптоме који карактеришу оба стања.

У принципу, грип је гори од обичне прехладе, а симптоми су обично интензивнији и почињу изненада. Прехлада је обично блажа од грипа.

Људи са прехладом чешће имају цурење или зачепљен нос од људи са грипом.

Прехладе обично не доводе до озбиљних здравствених проблема, као што су упала плућа, бактеријске инфекције или хоспитализација.

С друге стране, грип може имати озбиљне компликације. Симптоми грипа могу укључивати грозницу или језу, кашаљ, бол у грлу, цурење или зачепљен нос, болове у мишићима или телу, главобољу и умор. Уобичајени симптоми прехладе су кијање, зачепљен нос и бол у грлу.

Симптоми прехладе су обично блажи од симптома грипа и углавном не доводе до озбиљних здравствених проблема, а симптом који углавном разликује прехладу од грипа је цурење из носа, односно запушен нос.

Evo kada počinje zimsko računanje vremena

Преузмите андроид апликацију.