Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка: Потрошачима помоћ у висини месечног рачуна за гас

Немачка експертска комисија задужена за израду плана за ублажавање утицаја растућих цена гаса на потрошаче утврдила је рано јутрос низ предлога, рекли су Ројтерсу извори упућени у разговоре.
Фото: Pixabay/scholty1970

Према нацрт документа, у који је британска агенција раније имала увид, комисија препоручује држави једнократну уплату домаћинствима и предузећима у износу једног месечног рачуна за гас ове године и смањење цене од идућег марта или априла.

Комисија још увек ради на посебној шеми за велике потрошаче гаса у индустријском сектору.

У другој фази, држава би могла да субвенционише од 60 до 80 посто пројектоване потрошње гаса, при чему потрошачи треба да плаћају остатак по тржишним ценама, како би се подстакла штедња енергије. Субвенционисана цена могла би да буде око 12-14 центи по киловат сату (кWх), наводи се у документу.

Уколико буде усвојена, та шема би се финансирала пакетом помоћи од 200 милијарди евра (194 милијарде долара), који је влада канцелара Олафа Шолца објавила крајем прошлог месеца како би ублажила утицај растућих цена енергије на највећу европску економију.

Комисија би требало данас да представи своје предлоге на конференцији за новинаре. Очекује се да ће влада прихватити њена главна решења. Портпарол Министарства економије рекао је да још нема коначан концепт.

Стручњаци кажу да је предност једнократне исплате то што она пружа моментално олакшање потрошачима, док је лоша страна у томе што не подстиче штедњу упркос проценама да је потребно најмање 20 посто уштеде гаса да би се избегле несташице.

Severna Makedonija ima gas za samo dve sedmice rada toplana

Преузмите андроид апликацију.