Почетна > Бизнис
Бизнис

Северна Македонија има гас за само две седмице рада топлана

Грејна сезона у Скопљу почеће у суботу, 15. октобра, иако држава има гас за само две седмице рада топлана, односно до 1. новембра.
Фото: Pixabay/jarmoluk

Премијер Димитар Ковачевски истиче да је држава спремна да користи алтернативно гориво за грејање домова, школа, вртића, пословних просторија, министарстава, с обзиром на то да топлане могу да раде на гас и мазут.

„Ове године смо учинили све да Скопље 15. октобра има грејање. Није било лако с обзиром на изузетно високу цену гаса. Међутим, с обзиром на краткорочно појефтињење гаса и уговор који Макпетрол има са добављачем са којим традиционално ради, до краја октобра је обезбеђен износ за рад топлана. А, ако гас енормно поскупи, држава је спремна да да домове грађана загрева алтернативним горивом“, рекао је Ковачевски.

Он је, како преносе македонски медији, рекао да није проблем само цена гаса, већ је проблем и доступност.

„Знате да је дошло до скретања гасовода северни тог, што је смањило испоруке, затим често долази до смањења протока…“, рекао је Ковачевски.

Премијер је рекао да је гас до 1. новембра обезбедио Мекпетрол по цени од 1.713 евра за 1.000 кубних метара гаса.

„До краја грејне сезоне биће одређен концепт грејања, односно енергије у зависности од тога да ли ће и у ком режиму радити гасна електрана ТЕ-ТО, која као нуспроизвод производње електричне енергије испоручује топлотну енергију“, саопштено је из те компаније.

Ако се не набави гас за топлане (Исток, Запад, Скопље-север и она у Железари), онда ће престоница морати да се греје на мазут, наводи се у саопштењу.

Kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3108

Преузмите андроид апликацију.