Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам промена које се дешавају у организму када избацимо црвено месо из исхране

Некада се конзумација што већег броја врста црвеног меса сматрала показатељем добре исхране и здравог начина живота. Међутим, бројне студије су откриле да смањење или потпуно елиминисање црвеног меса из исхране има значајне здравствене предности.
Фото: Pixabay/BlackRiv

Црвено месо је добило име због свог крвавог изгледа када је сирово, а долази од животиња попут крава, свиња и оваца. Месо перади, гуске и рибе термички обрађено постаје бело, због чега се назива бело месо. Људи су хиљадама година конзумирали црвено и бело месо као примарни извор протеина. Сво месо се не производи на исти начин. Бело месо и други извори протеина обично су мршавији и имају мање калорија од црвеног меса. Исхрана богата црвеним месом може повећати ризик од добијања одређених болести. Резултати истраживања често нису јасни о томе колико је меса здраво јести сваки дан.

Дакле, како можете да промените своју исхрану и начин живота за оптимално здравље?

Све више људи бира вегетаријанство или веганство из здравствених или етичких разлога. Ако вам се ове промене у начину живота чине превише радикалним, добра опција је да смањите потрошњу црвеног меса. Добра вест је да се не морате потпуно одрећи меса да бисте били здрави, осим ако то заиста желите. Запамтите да су умереност, здравије замене и паметни избори кључни.

Никада не можете погрешити ако једете више биљне хране и што чешће замените црвено месо белим месом. Једна до две порције ове врсте меса недељно је у реду, али размислите о томе да искључите прерађено месо, које је пуно масти, натријума, шећера и хемикалија које су штетне за вас. Ако не можете у потпуности да се одрекнете саламе и виршле, једите такву храну што ређе. Да бисте покренули своје тело и посветили се здравијем начину живота, неколико једноставних промена у вашој исхрани могу бити од велике користи. За почетак, испробајте добре алтернативне изворе протеина који су доступни – можда ћете бити одушевљени разноврсношћу коју нуде. У наставку прочитајте на које начине избацивање црвеног меса из исхране користи телу и здрављу.

Можете изгубити тежину

Црвено месо садржи велике количине засићених масти, што доводи до логичног закључка да превелика конзумација може изазвати дебљање. Прекомерна тежина може довести до кардиоваскуларних болести и других болести и поремећаја опасних по живот. Смањите масноћу из тог меса и смањићете факторе ризика.

Ваше срце ће бити здравије

Исхрана богата црвеним месом може допринети коронарним проблемима. Када конзумирате ову врсту меса, оно заврши као масне наслаге на вашем телу. Поред тога, његов висок садржај холестерола може повећати накупљање плака у артеријама, што може довести до можданог или срчаног удара.

Можете смањити ризик од Алцхајмерове болести

Поред побољшања здравља срца, смањена конзумација говедине, свињетине и јагњетине такође може бити од користи вашим можданим ћелијама. Иако су узроци Алцхајмерове болести непознати, истраживање је утврдило дефинитивну везу између Алцхајмерове болести и конзумирања меса ових животиња. Проучавајући мозак пацијената са Алцхајмеровом болешћу, научници су приметили накупине плака. За настанак ових накупина може се окривити дугогодишња конзумација црвеног меса. Стога, ако желите да смањите ризик од Алцхајмерове болести, смањите или потпуно избаците црвено месо из исхране.

Имаћете више енергије

Како се осећате након што поједете велики оброк са пуно говедине, свињетине или јагњетине? Вероватно надувен и спреман да се извали на каучу. Није ни чудо што се после таквог оброка осећате поспано и летаргично. Када смањите масноће и калорије и одаберете немасније бело месо, ваше тело ће осетити разлику. Хранљива, комплетна храна стимулише рад организма и подиже ниво енергије. Изгубићете масноћу и имати више енергије за вежбање, што значи да можете провести више квалитетног времена са онима које волите.

Можете смањити ризик од рака

Многи медицински стручњаци упозоравају да је рак можда највећа епидемија модерног времена. Да ли вас ваше навике у исхрани стављају у ризичну групу? Поред пушења и седентарног начина живота, месо је такође главни фактор ризика за добијање рака. Када црвено месо замените посним белим месом, значајно смањујете ризик од рака дебелог црева и других врста рака.

Ваша кожа, кости и нокти биће лепши

Неки хранљиви састојци витални за здраву кожу, косу и нокте могу се наћи само у месу. Вегетаријанци и вегани често морају да узимају суплементе да би то надокнадили. Међутим, можете добити аминокиселине и добре масти из рибе и других протеинских опција осим крава, свиња и јагњетине. Цела ова храна садржи много витамина и минерала који штите ћелије од слободних радикала. Ваш тен ће изгледати млађе и здравије. Многи људи који смањују или елиминишу сорте црвеног меса често виде приметну разлику у својој кожи, коси и ноктима. Ваша кожа може изгледати сјајније, коса луксузнија, а нокти мање ломљиви.

Ваше тело ће бити мање кисело

Наша тела природно раде на одржавању здраве Ph равнотеже, али конзумирање превише киселе хране попут црвеног меса може повећати ниво киселости у телу, а висок Ph је повезан са већим ризиком од рака, дијабетеса и многих других болести. Ако желите да смањите киселост и доведете Ph у равнотежу, свакако размислите о смањењу конзумације меса, посебно црвеног меса. Једите више воћа и поврћа са веома ниском киселином. Ph уравнотежена исхрана може створити окружење за развој здравих цревних микроба и елиминисање штетних микроба који изазивају болести. Прекомерна киселост такође може бити главни узрок упале у телу која може изазвати болне поремећаје као што су артритис, болести ткива и рак. Мање киселости у телу значи мање упале и боље здравље.

Evo zašto treba da uvrstite batat u svoju ishranu

Преузмите андроид апликацију.