Почетна > Свет
Свет

Савет ЕУ званично одобрио пет милијарди евра зајма Украјини

У Европском савету одржан је састанак министара Европске уније, на чијој се званичној агенди су се налазиле теме владавини права у Унији, односи са Великом Британијом, као и приоритети чешког председавања.
Фото: Wikimedia Commons/ European Parliament

Такође, тражила су се и решења за даљу подршку Украјини, али и енергетску кризу која потреса Европску унију.

Савет Европске уније је саопштио данас да је званично усвојио одлуку о хитном пружању пет милијарди евра додатне макрофинансијске помоћи Украјини кроз повољно дугорочно кредитирање.

Министри финансија ЕУ су 9. септембра постигли начелну сагласност око додатних пет милијарди евра помоћи за Украјину на неформалном састанку Савета у Прагу.

Данас је ова додатна помоћ званично усвојена, након што су неопходни формални кораци обављени у року од само 11 дана, саопштио је Савет Европске уније.

Ова макрофинансијска помоћ од пет милијарди евра биће обезбеђена Украјини у облику дугорочних кредита који се одобравају по знатно повољнијим условима од тржишних.

Она представља другу фазу у спровођењу планиране макрофинансијске помоћи Уније Украјини, у износу до 9 милијарди евра, коју је у мају предложила Европска комисија а подржао Европски савет.

Трамп: Да сам остао многе ствари би биле другачије

Преузмите андроид апликацију.