Почетна > Свет
Свет

Трамп: Да сам остао многе ствари би биле другачије

Бивши педседник САД Доналд Трамп посетио је данас да је још 2018. године тадашњу канцеларку Ангелу Мекел и немачке званичнике упозоравао на опасност од зависности од руског гаса, али да га нису озбиљно схватили.
Фото: Танјуг/AP/LM Otero, File

Нагласио је да би многе ствари данас у свету биле другачије да се администрација није променила доласком Џозефа Бајдена на чело САД.

Трамп је на NewsMax TV у култној емисији „Wake up America“ чији је аутор чувени Роб Финерти, а у којој је, како је амбасадор Ричард Гренел најавио, требало да буде емитован интервју са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је Немце упозоравао на потенцијални проблем са енергентима, али нису слушали.

Пред почетак телефонског укључења 45. председника САД у емисију, емитован је прилог како је Трамп још 2018. године наглашавао да Немачка не сме да зависи од руског гаса и то у мери од 72 одсто и да су то немачки званичници дочекали са подсмехом.

Трамп је подсетио да је Меркел упозорио да ће гасовод Северни ток 2, који је требало да их снабдева гасом из Русије, Немачку учинити још зависнију од увоза руских енергената.

„Ако 72 одсто енергије добијате из Русије, врло брзо ћете се предати”, подсетио је Трамп на тадашње упозорење Мекреловој и осталим немачким званичницима и додао да се Немачка сада враћа старомаодним енергентима, попут угља упркос ставовима да ће реализовати зелену агенду.

У разговору у којем је акценат ипак био на Трамповом првом одласку у летњиковац на Флориди у Палм Бичу, у Мар-а-Лаго, након што је ФБИ направио претрес, Трамп је рекао да је за време обављања дужности председника САД више пута контактирао са председником Русије Владимиром Путином, који сада, како је додао, жели да покаже снагу у Украјини.

Према његовим речима, више пута су разговрали за разлику од садашње администрације која није у контакту са Путином.

„Имао сам и добар лични однос са кинеским преседником Си Ђинпингом иако САД и Кина нису имали добре односе“, рекао је Трамп и изразио уверење да се данас не би дешавало то што се дешава везано за Тајван да је остала стара администрација.

Трамп је подсетио да за време његовог мандата није било нових ратова.

У студију је као гост био и бивши специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине амбасадор Ричард Гренел који је такође водио део разговора са бившим председником Трампом о објављивању видео-снимка рације на имању Мар-а-Лаго.

Трамп је оценио да му је све то личило на „војни удар“.

„Они радије не би дали да (објавим снимак) због безбедности агената ФБИ-а који су окупирали имање“, рекао је Трамп.

Нагласио је да то ипак неће учинити због тих људи, због њихове безбедности, јер су га замолили да то не објављује.

„Ако желите да знате истину. Имам одличан однос са људима у ФБИ-у“, рекао је Трамп.

Гренел је био и вршилац дужности директора Националне обавештајне агенције, тела које усмерава и наџире 17 обавештајних агенција и њихов рад.

Putin naredio ruskoj industriji veću proizvodnju oružja

 

Преузмите андроид апликацију.