Početna > Život i stil
Život i stil

Kako održati stan toplim bez grejanja?

Ušteda energije je top tema u nemačkim medijima. Svakodnevno pišu kako da uštede što više i obezbede prijatnu toplinu u svoja četiri zida.
Foto: Pixabay/ri

Najvažnija stvar u toplom domu je efikasno održavanje zagrejanog vazduha u domu.

Za ovo je važno dobro zatvaranje prozora i vrata. Ali kako znati da li su prozori i vrata zaista hermetički zatvoreni?

Potrošački centar daje brze i jednostavne savete kako da proverite toplotnu izolaciju.

Sve što treba da uradite je da stavite list papira između okvira i zatvorenog prozora. „Ako se papir ne može izvući, prozor nije dovoljno otporan na curenje“, kažu stručnjaci.

Ali šta da radite ako se ispostavi da prozori propuštaju?

Možete sebi pomoći elastičnom trakom za zaptivanje za malo novca. Druga mogućnost: zaptivni profili i zaptivke za donje ivice vrata kako bi prostorije bile tople i sprečile izlazak toplote u stepenište.

Imamo spreman još jedan savet:

Zatvaranje roletni u hladnim noćima održava dom toplim i štedi energiju. A da se stan ne bi previše ohladio tokom provetravanja, efikasno ga provetrite.

To uključuje:

Ventilaciju umesto nagibnih prozora. Nakon što se u stanu postigne određena temperatura, možete se uveriti da je u stanu udobno. Ne morate nužno da se oslanjate na grejanje na struju ili gas, ali možete biti kreativni: preostala toplota iz rerne, na primer, može malo doprineti toplom stanu.

Sveće takođe mogu pomoći da se sobna temperatura dovede na ugodan nivo.

Međutim, nije preporučljivo koristiti previše sveća, koje povećavaju koncentraciju čađi u vazduhu. Stoga bi potrošači ovde trebali biti oprezni.

I na kraju, nezaboravite da uživate u zimskim noćima:

Toplo se oblačite. Provedite veče na kauču sa debelim džemperom i udobnim ćebetom, a u stanu možete ostati i ako je za koji stepen hladnije. Ne samo da topla odeća pomaže u stvaranju dobre atmosfere, već i tepisi igraju svoju ulogu.

Kako do nove stolarije?

Preuzmite android aplikaciju.