Ово воће богато је хранљивим материјама.
Смокве су изузетно богате витаминима и минералима, чија се концентрација повећава када се ово воће осуши.
Али, паралелно са повећањем концентрације корисних микроелемената, повећава се концентрација шећера и калоријска вредност и то до скоро пет пута. Зато стручњаци ипак препоручују конзумирање свежег воћа.
Поред тога, садрже бакар који игра важну улогу у многим процесима у телу – попут нормализације метаболизма, формирања нових црвених крвних зрнаца и еритроцита, производњу неуротрансмитера и везивног ткива.
Смокве су богате и витамином Б6 – овај витамин помаже телу да разгради протеине у аминокиселине, добије енергију из њих, а поред тога има битну улогу у одржању здравох нервног система, посебно когнитивних функција.
Антиоксиданси саставни су део овог слатког воћа, а познато је да се они боре против слободних радикала у организму и њиховог штетног утицаја.
Редовно конзумирање овог воћа може побољшати здравље кардиоваскуларног система. Витамин К се такође може наћи у плодовима, а он јача зидове крвних судова и може спречити стварање крвних угрушака.
Влакна којима обилују смокве благотворно делују на функционисање система за варење. Чај од листова смокве показао се ефикасним у снижавању повишеног нивоа шећера у крви.
Међутим, не треба претеривати са уносом плодова овог воћа због тога што садржи шећер.
Преузмите андроид апликацију.