Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које боје поврћа су антиканцерогене: „Један тањир враћа снагу“

Током целе године пијаце су право царство боја! Многи кажу – одмор за очи, а да ли је и за наше здравље то подједнако важно? Може ли нам одређена боја воћа и поврћа указати и на одређену корисност за наш организам?
Фото: Pexels/Pixabay

Гастроентеролог др Војислав Перишић открио је које поврће и воће је веома корисно у борби против канцера.

Наводи да је црвено поврће веома здрав избор, али да је највећа моћ у жутом и зеленом поврћу.

„Ако у току дана поједемо једну црвену паприку, ми смо се опскрбили са неопходном дневном количином витамина Ц“, навео је др Перишић.

Истиче да је капитални антиоксиданс, средство које спречава настанак генских ожиљака на ДНА – канцерогене материје, као и да је једна црвена паприка дневно сасвим довољна да ојача организам.

„У црвеној паприци има два пута више витамина Ц него у жутој. А жута има исти квантум антиоксиданаса, па ако је узимамо касније у току године, витамин Ц ће се смањити, али антиоксиданси неће“, рекао је он.

За доручак је каже добра одлука и џем од шљива, јер су оне богате антиоксидансима и побољшавају меморијску функцију у току дана, али и да је банана веома калорична.

„Банана држи ситост, има јако много бетакаротена, много витамина Ц, а мало влакана и има велику хранљиву вредност. Довољно је пола банане ујутру да би се опскрбили у првој тури са антиоксидансима“, додаје др Перишић.

Постоји разлика између жутог и црвеног грожђа, наиме, др Перишић истиче да дупло више антиканцерогених супстанци има у црном грожђу, него у белом.

„Лук има доста витамина Ц и картеноида, које су антиканцерогене супстанце, па је црни лук веома користан. Статистички гледано жута боранија има највећи значај у превенцији карцинома дебелог црева, довољно је два пута недељно да једете“, навео је он.

Перишић сматра је само салата од бораније веома корисна за организам, али да након губљења снаге треба да конзумирате парадајз чорбу.

„Парадајз чорба је добра када је човек уморан, она је пуна калијума, један тањир враћа снагу у мишићима“, рекао је он.

Препоручује да је за вечеру најбоље воће, једна јабука, кајсија или пола грозда, али и да су боровница и рибизла изузетно добар избор антиоксиданаса за вечерње часове.

Kako da najlakše smanjite unos šećer u organizam?

Преузмите андроид апликацију.