Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Погледајте како теку радови у Дунавском парку (ФОТО)

Дунавски парк је најстарији парк у Новом Саду, смештен у срцу града, између Дунавске улице, Булевара Михајла Пупина и Дунава. Саставни је део старе Дунавске улице и старог дела града и чини посебну целину за кретање и боравак људи.
Фото: Војводина уживо

Простире се на 8,5 хектара.

Подизање Дунавског парка започето је 1895. године. Пројектну документацију за парк израдио је др. Ратибор Ђорђевић 1958. године.

Већ 127 година, на скоро шест хектара, парк је посећена зелена оаза за одмор, релаксацију и рекреацију Новосађана – њихов контакт са природом.

Парк се састоји од 13 функционалних целина чији ће садржаји најновијом реконструкцијом која је у току, бити унапређени.

Радови на реконструкцији вредни 121.288.833,25 динара, почели су крајем фебруара.

Ради се обнова свих стаза и прилаза на површини од 6.209 квадрата. На месту постојећег дечијег игралишта биће изграђено ново, веће и савременије, са новим справама за игру.

Биће постављена нова чесма и 250 метара ограде око дела парка. Биће поправљено и офарбано постојећих 165 клупа и постављено 15 нових, на располагању ће бити 56 канти за отпатке, а постојећих 35 канделабера биће реновирани.

Сви радови биће изведени према условима Покрајинског завода за заштиту природе у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Новог Сада, а биће завршени на јесен.

Посао се одвија тако да радови не ометају кретање грађана и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама. По завршетку свих радова Дунавски парк ће са својих 640 стабала, бити још приступачнији, лепши и раскошнији.
Фото: Војводина уживо

До сада је завршена реконструкција шетне стазе паралелно са Булеваром Михајла Пупина, стазе: око језера, према Позоришту младих, према салетли и даље у правцу Дунава, урађен је простор око салетле, а у току су радови од салетле према чесми као и на самој чесми.

Поправљено је и офарбано више од 80, клупа, на којима су уместо старих, дотрајалих постављене нове даске и шрафови.

Ограда око читвог парка је постављена, офарбани су сви канделабри, на дечијем игралишту постављена подлога. Захваљујући финансијској подршци града у Дунавском парку изграђен је савремени заливни систем, кап по кап.
Фото: Војводина уживо

Када је реч о плочама са старе Јерменске цркве које су деценијама биле део партерног уређења парка, у складу са наложеним конзераторским условима оне су због своје вредности као значајан део културне баштине издвојене из осталог, безвредног, грађевинског материјала и предате Заводу за заштиту споменика културе.

У складу са пропозицијама Завода за заштиту споменика природе, стазе у Дунавском парку биће поплочане гранитом како би се парк са својим новим и савременијим изгледом уклопшио у амбијенталну целину старог градског језгра. За потребе реконструкције и естетског унапређења Дунавског парка обезбеђен је најквалитетнији гранит из каменолома у Аранђеловцу.

Фото: Војводина уживо

Ovo morate znati ako želite sobu u novosadskom studentskom domu

Преузмите андроид апликацију.